Picie herbaty sposób na zdrowie i lepsze samopoczucie
Herbata to napój, który od wieków jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest narażony na różne infekcje,...
Oktoberfest Szczecin 2021: znamy program i listę stoisk
Browar Łąkomin, Maltgarden oraz Stu Mostów - te i inne browary przyjadą do Szczecina i wystawią się podczas odbywającej się w dniach 1-3 października...
Przeczytałem książkę Kopyra [recenzja]
W końcu, po dwóch tygodniach od oficjalnej premiery (która odbyła się 26 października), skończyłem książkę pt. "Piwo - wszystko, co powinniście wiedzieć, aby nie...
Kuchnia Molekularna: Sztuka Kulinarna Spotyka Naukę
W dzisiejszych czasach kuchnia molekularna zyskuje na popularności, przekształcając tradycyjne podejście do gotowania w ekscytującą eksplorację smaków, tekstur i wizualnych doznań. To innowacyjne połączenie...
Odkryj magię domowej pizzy na kamieniu granitowym i doskonałego piwa!
Czy istnieje lepsza kombinacja niż pyszna, chrupiąca pizza z domowym ciastem i dobrze schłodzone piwo? Trudno to sobie wyobrazić! Dlatego w dzisiejszym artykule przybliżymy...
#431: Tenczynek – „P” Milk Stout
Ciemne piwa wielu osobom kojarzą się z trunkiem mocnym i słodkim. Jak już zapewne wiecie z lektury mojego bloga, wcale tak być nie musi....
Dereniówka – poznaj królową nalewek
Dereniówka to nalewka, która związana jest z tradycjami szlacheckimi. Wieki temu przygotowywano ją w kuchniach dworskich oraz pałacowych.
Historia piwa, czyli jak powstał ten alkohol?
Piwo jest dla nas czymś powszednim. Dla wielu jest ono wręcz produktem pierwszej potrzeby. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że trunek ten towarzyszy nam...
#420: Tenczynek – „P” American Wheat
Po zmianie właściciela Browar Tenczynek zaistniał wypuszczając na rynek od razu dwie linie piw: klasyczną oraz nowofalową, oznaczoną literą "P". Recenzję pierwszego z klasycznych piw...
Nalewaki do piwa – sprzęt, który sprawdzi się także w domu
Piwowarstwo domowe jest w Polsce coraz popularniejsze, co widać m.in. po rosnącej liczbie członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Duża w tym zasługa zwiększającej się...
#953: ReCraft/Mentzen – Filozofia XD
Żytnie piwa typu roggenbier to w Polsce rzadkość. Ba, nawet w ich ojczyźnie - Niemczech - trafić na nie ciężko. Zresztą wystarczy spojrzeć na...
#911: Profesja/Doctor Brew – Doctor Brew Legend: Mosaic
Nowofalowe piwowarstwo przyniosło nam do Polski całe bogactwo różnego rodzaju odmian chmielu. Jedne są wykorzystywane przez browary częściej, inne rzadziej. Wiele zależy od aktualnej...
#914: Sady/Mentzen – Piwo Wielozbożowe
Dzisiejsza recenzja zapewne wywoła sporo kontrowersji. No, ale faktycznie - nie często na Chmielniku pojawia się temat z pogranicza polityki. Pojawiały się już na...
Irish Coffee – jak przygotować?
Irish Coffee to klasyczny drink, który łączy w sobie aromatyczny napój i nutkę alkoholu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić Irish Coffee w domowym...
#433: Tenczynek – Pils
Ostatnim piwem, które pozostało mi z zestawu piw otrzymanych z Browaru Tenczynek, jest Pils z Kolekcji Klasycznej. Cały czas powtarzam, że pilsnery to papierki...







![Przeczytałem książkę Kopyra [recenzja]](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2016/11/DSC_1869-150x150.jpg)
















