Moda na dodawanie tonki do piwa nieco już przygasła – jeszcze chyba tylko „hurtownia” Monsters dodaje czasem nasiona tonkowca wonnego w dużych ilościach – zaraz obok laktozy (pdk 😉 ). Dobra, koniec śmieszkowania – oczywiście obecnie nie tylko Browar Monsters sięga po tonkę, czego przykładem jest choćby Brofaktura, która jakiś czas temu wypuściła na rynek Foreign Extra Stout z kawą oraz tonką.
Jeśli ktoś nie kojarzy, czym jest tonka, to są to takie ziarna przypominające fasolę lub bób. Ma ona bardzo charakterystyczny smak, który dzięki zawartości kumaryny kojarzy się z cynamonem, trawą żubrową, ale też z wanilią z nutką innych przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, pieprz, czy migdały (tak, wiem, że ciężko nazwać je przyprawą 😉 ). Ziarna tonkowca wonnego używane są choćby w cukiernictwie, gdzie stosowane są jako tańszy zamiennik wanilii.
Wracając do dzisiejszego piwa, to Browar Brofaktura, dzięki współpracy z palarnią Wysocki Coffee, dodał do swojego foreign extra stout oprócz wspomnianej tonki – również kawę. Jak udało mi się dowiedzieć, w tym przypadku jest to mieszanka ziaren z Rwandy oraz Brazylii.
A czym jest foreign extra stout? To mocniejsza, bardziej treściwa i bardziej czekoladowa w smaku wersja dry stoutu. W sumie jest to jeden z bardziej lubianych przeze mnie stylów piwa. Jak praktycznie każdy stout, tak i FES świetnie komponuje się z kawą, zatem sporo sobie obiecuję po dzisiejszym piwie.
O Browarze:
Brofaktura to restauracja mieszcząca się w zabytkowej Hali Targowej w centrum Siedlec. Lokal wystartował w październiku 2015 r. Browar dysponuje warzelnią o wybiciu 5 hektolitrów, trzema tankofermentorami o pojemności 10 hektolitrów oraz 8 tanków leżakowych. Piwowarem w Browarze Brofaktura jest Bartłomiej Imieliński. Debiutanckim piwem był dry stout Black Jack, który zdobył brązowy medal konkursu „Golden Beer Poland 2015”.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 01.06.2022
Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste. Przy nalewaniu z butelki strumień piwa jest ciemnobrązowy, raczej klarowny.
Piana: Brązowawa, niezbyt imponująca, jeśli chodzi o jej wysokość. Dość szybko opada do wyraźnie zaznaczonej obrączki i cieniutkiej wyspy.
Aromat: Kawowy, przyjemny, palony. Tonka też jest wyraźnie obecna – taka o charakterze cynamonowym, „żubrówkowym”.
Smak: Dość słodkie piwo, gładkie, aksamitne. Dobrze ułożone. Smak jest zdominowany przez nuty kawowe, wpadające w mocno palone, popiołowe wręcz, ale też przez kumarynową tonkę. Na finiszu intensywna, dość długa palona goryczka.
Wysycenie: Niskie.
Bardzo przyjemne piwo. Foreign Extra Stout z kawą oraz tonką to trunek przede wszystkim kawowy, mocno palony przy tym, ale też „tonkowy”, cynamonowy. Finisz jest zdominowany przez zaskakująco intensywną, paloną goryczkę. Po raz kolejny nie zawiodłem się na Brofakturze :).
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej z Browarem Brofaktura