#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019
31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...
#223: Gryf/Brokreacja – Cup Cake
Brokreacja przyzwyczaiła już nas do tego, że lubi eksperymentować. Ostatnio m.in. jednocześnie wypuściła dwie wersje potrójnego IPA Stockholm Syndrome - jedna to piwo z...
#1163: ?/Funky Fluid – Acid Trip: Nelson Sauvin & Passion Fruit
Jak już wielokrotnie pisałem tu na Portalu, nie przepadam za triple IPA. Mimo intensywnego chmielenia tego rodzaju trunki są zazwyczaj bardzo słodkie, ciężki, zalepiające....
#318: Bytów/Rockmill – Episode 5: Hazy IPA
Browar Rockmill, jak już pisałem kilka dni temu, z tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych w Poznaniu przywiózł worek medali. Mnie osobiście bardzo to cieszy, bo...
#899: ?/Mermaid Brewing – Wypiekowe Mocne
Kilka dni temu, 5 listopada, obchodziliśmy International Stout Day, czyli po naszemu Międzynarodowy Dzień Stoutu. W tym roku z uwagi na pandemiczne warunki, był...
#839: AleBrowar/Maltgarden – Guess The Day
Pastry Sour to styl, który można spokojnie nazwać objawieniem tego roku. No dobra, dla jednych to objawienie, dla innych - przekleństwo. Dlaczego? Bo pastry...
#419: Bytów/Rockmill – Going Dark Wild Turkey BA
Browar Rockmill rozszalał się w ciemnych mocnych piwach - ostatnio zapowiedziany został Oblivion, czyli imperialny porter bałtycki o ekstrakcie 23° Plato, z dodatkiem płatków...
#994: PINTA & Piwne Podziemie – PINTA Collab PL: Piwne Podziemie & PINTA
Browar PINTA cały czas poszukuje sposobu na poszerzenie zasięgu swoich projektów kooperacyjnych. Zaczęło się w zasadzie od serii Hazy Disco, która jest realizowana wspólnie...
#247: Wąsosz/Szałpiw – Kociamber
Dziś na blogu zajmę się piwem o intrygującej nazwie Kociamber, które na rynku pojawiło się w lipcu 2015 r. (jejuś, to już dwa lata!)....
#726: Marysia/Brokreacja – Pig Difference
Piwo i mięso to połączenie znane od dawna - mam tu oczywiście na myśli popijanie piwem tłustego mięsiwa, takiego jak np. golonka. A co...
#539: Browar na Jurze/PINTA & To Øl – Kwas Ny
Jednym z tegorocznych trendów, o których zaskakująco rzadko wspomina się we wszelakich podsumowaniach, jest wzrastająca liczba kooperacji międzynarodowych między naszymi rodzimymi browarami kraftowymi a...
#271: BeerLab/Szpunt – Sourness Blackcurrant
Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce - tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od...
#695: Pracownia Piwa – Happy IPA °2
Przez jakiś czas (w sumie coś koło pierwszych sześciu miesięcy tego roku) o Pracowni Piwa było cicho, co zresztą było widoczne w moich Wieściach...
#888: Maryensztadt – Nevermind vol. 8
Macie już dość hazy "ipek"? Bo ja muszę przyznać, że jestem już nimi powoli zmęczony, dlatego tak rzadko pojawiają się tu na portalu. No,...
#525: Łańcut – Das Is Kwass (z owocami)
Berliner weisse to jeden z najbardziej charakterystycznych niemieckich stylów piwa. Jest to trunek lekki i intensywnie kwaśny, przez co jest to świetny trunek na...