#1118: Heller-Bräu Trum – Helles Schlenkerla Lagerbier
Niemiecki browar Heller-Bräu Trum, słynący ze swojej marki Schlenkerla, specjalizuje się w różnego rodzaju rauchbierach. Ma jednak w swojej ofercie piwo, które pomimo braku...
#319: Stone Berlin – Stone IPA
Gdy polski kraft coraz poważniej przymierza się do rozlewu piwa do puszek, w niemieckich hipermarketach bez większych problemów można trafić krafty w aluminiowym opakowaniu....
#946: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Piwa dymione to coś, co się kocha lub nienawidzi. Ja zdecydowanie jestem w tej pierwszej grupie. Bardzo ubolewam, że różnego rodzaju rauchbiery w Polsce...
#495: Schneider Weisse – Tap 6 Mein Aventinus
Będąc ostatnio w niemieckim hipermarkecie zaopatrzyłem się w kilka niemieckich klasyków - w tym dwa pszeniczne. Pierwszy z nich - Schöfferhofer Hefeweizen - pojawił się...
#916: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Export
Dziś przeniesiemy się na chwilę do Frankfurtu, jednak nie do tego nad Menem, a do tego znacznie nam bliższego, leżącego na zachodnim brzegu Odry....
#1146: HÖVELS Hausbrauerei – Hövels Original
Altbier to jeden z tych niemieckich stylów piwa, które są ściśle związane z konkretną lokalizacją. Jednocześnie to jeden z tych historycznych górno-fermentacyjnych gatunków, które...
Piwo w Szczecinie #1: Marshal Food
Piwna Mapa Szczecina, którą już jakiś czas temu zacząłem tworzyć tu na blogu, w swoim założeniu miała być bazą danych, pomocną przy wyborze miejsca,...
#927: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Helles
Helles to jeden z najbardziej klasycznych niemieckich stylów. U naszych zachodnich sąsiadów, głównie w północnych landach, funkcjonuje on jeszcze pod inną nazwą - Vollbier....
#940: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Hefeweizen
Dzięki uprzejmości mojego kolegi mieszkającego we Frankfurcie nad Odrą mogę przetestować ofertę tamtejszego browaru Frankfurter Brauhaus. Dwa lagery są już opisane na portalu, dziś...
#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell
Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...
#886: Bayreuther Brauhaus – Bayreuther Hell
Czasem trzeba odpocząć od intensywnej w smaku i aromacie piwnej nowej fali. Ot, tak dla kalibracji kubków smakowych ;). Postanowiłem więc, że w tym...




















