#886: Bayreuther Brauhaus – Bayreuther Hell
Czasem trzeba odpocząć od intensywnej w smaku i aromacie piwnej nowej fali. Ot, tak dla kalibracji kubków smakowych ;). Postanowiłem więc, że w tym...
#916: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Export
Dziś przeniesiemy się na chwilę do Frankfurtu, jednak nie do tego nad Menem, a do tego znacznie nam bliższego, leżącego na zachodnim brzegu Odry....
#897: Spaten-Franziskaner-Bräu – Franziskaner Weissbier
W Polsce najszerzej dostępnym klasycznym niemieckim weizenem jest Paulaner. W Niemczech zaś - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji w sklepach w Meklemburgii -...
#481: Hohenthanner Schlossbrauerei/Berliner Berg – Pale Ale
Niemcy to nie tylko klasyka: pilsy, weizeny, marcowe, czy też koźlaki. Coraz częściej można u naszych zachodnich sąsiadów trafić na propozycje browarów kraftowych. Jakkolwiek...
#349: BRLO – Porter
Polscy konsumenci, którzy w Niemczech sięgają po portery, bardzo często mogą się rozczarować. Niemcy bowiem nazwą tą lubią określać ciemne, niezbyt mocne, ale bardzo...
#48: Schneider Weisse – Aventinus Eisbock
Dziś mija dokładnie miesiąc, odkąd mój blog oficjalnie wystartował w wersji www. Wcześniej, od mniej więcej połowy listopada, prowadziłem mikroblog na Facebooku. Za oficjalną...
#156: Kulmbacher – Mönchshof Kellerbier
Niemieckie piwowarstwo lagerami stoi - wystarczy wejść w Niemczech do pierwszego lepszego sklepu, aby dojść do takiego wniosku. Z górniaków dużą popularnością cieszą się...
#1097: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen
Piwo pszeniczne w typie bawarskim, znane też jako weizen, jest kojarzone jako łatwy odbiorze trunek o aromacie bananów oraz goździków. Znany z warzenia kultowych...
#1118: Heller-Bräu Trum – Helles Schlenkerla Lagerbier
Niemiecki browar Heller-Bräu Trum, słynący ze swojej marki Schlenkerla, specjalizuje się w różnego rodzaju rauchbierach. Ma jednak w swojej ofercie piwo, które pomimo braku...
#407: Eichbaum/Perlenbacher – Patronus
Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem mniej więcej w 2011-2012 r., piwnych ciekawostek szukałem głównie w marketach. Sporą zasługę w rozwoju moich zainteresowań miał...
#314: Erdinger Weißbräu – Erdinger Weißbier
Recenzowanego wczoraj Mikkeller Blacka od bohatera dzisiejszej recenzji, jakby się wydawało, różni dosłownie wszystko. A jednak, jest pewna cecha wspólna - oba piwa zakupiłem...
#968: Frankfurter Brauhaus – Frankfurter Pilsener Premium
Dziś kończę przegląd oferty browaru z Frankfurtu nad Odrą. Dzięki uprzejmości mojego kolegi miałem już możliwość zrecenzowania trzech piw: Frankfurter Export, Frankfurter Helles oraz Frankfurter...
#933: Berliner Kindl Schultheiss Brauerei – Berliner Kindl Bock Hell
Gdy myślimy o koźlaku, nasuwa się nam skojarzenie piwa dość ciemnego, wyraźnie melanoidynowego, opiekanego, czasem trochę karmelowego, które z czasem (wraz z utlenieniem) nabiera...
Piwo w Szczecinie #1: Marshal Food
Piwna Mapa Szczecina, którą już jakiś czas temu zacząłem tworzyć tu na blogu, w swoim założeniu miała być bazą danych, pomocną przy wyborze miejsca,...
#99: Klosterbrauerei Weißenohe – Bonator Doppelbock
Choć do polsko-niemieckiej granicy mam jakieś 20 km, to jakoś piwa od naszych zachodnich sąsiadów rzadko pojawiają się na moim blogu. Czas to zmienić...