#530: Zodiak/Olimp – Elektra
Przy okazji poprzedniego recenzowanego przeze mnie piwa - Szabrownika z Browaru Profesja - narzekałem na zbyt niską kwasowość. Dlatego też dziś zabiorę się za...
#41: Zarzecze/Kingpin – Diggler
Browar Kingpin od momentu wejścia na rynek zasłynął piwami z różnymi dość zaskakującymi dodatkami, które jednak nigdy nie narzucają się budując zbalansowany profil smakowo-aromatyczny trunku...
#478: Bytów & Rockmill – „T”
Przyszedł czas na ostatni z czterech imperialnych porterów, które otrzymałem na początku roku od Browaru Bytów. Mowa tu o całej serii piw, będącej owocem...
#351: BeerLab/Wokanda – Przesłuchanie Uzupełniające
Debiutując w grudniu ubiegłego roku Browar Wokanda wypuścił na rynek dwa piwa. Jednym z nich było Przesłuchanie wstępne, czyli milk stout, którego recenzja wisi...
#822: BIAŁY – Jasny Wybór
Połowa czerwca przyniosła nam iście letnią pogodę. Pociągnę więc trochę temat piw dobrych na lato. Ostatnio recenzowałem świetne bezalkoholowe Mini MAXI mango z PINTY....
#174: Amber – Po Godzinach: IPL
Wiele z osób interesujących się piwem temat ten zaczęło zgłębiać jeszcze przed wybuchem piwnej rewolucji w Polsce, czyli przed 2011 r. Wyboru wówczas zbytniego...
#509: Fortuna – Miłosław Warzy Śmiało: Sosnowe APA
Zbierane w maju młode pędy sosny to surowiec wykorzystywany głównie do produkcji syropów wspomagających leczenie przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych, a także nalewek. Okazuje...
#178: Podgórz – 652 m n.p.m.
Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...
#579: Browar Jana/Piwne Podziemie – Permanent Vacation
Vermont IPA, czy też new england IPA pojawiały się u mnie już wielokrotnie. Natomiast z określeniem "north east IPA" spotykam się dziś pierwszy raz...
#224: Põhjala & To Øl – Ginie
Co powiecie na piwo smakujące jak gin? Choć alkohol ten jest destylatem, to ma jedną cechę łączącą go z piwem, a mianowicie: goryczkę. Gin to...
#84: Wąsosz/PERUN – Dziedzictwo: Kaskada
Cascade to jedna z najbardziej znanych amerykańskich odmian chmielu i chyba jedna ze starszych pośród nowofalowych, bowiem w wersji eksperymentalnej, nazwanej roboczo USDA 56013,...
#508: BIAŁY – Bursztynowa Pasja
Wiele wskazuje na to, że w tym roku padnie rekord pod względem liczby otwartych nowych browarów - do jego pobicia brakuje już bodaj tylko...
#544: Profesja – Kolędnik
Boże Narodzenie już za nami - ostatnio nieco rzadziej sięgałem po piwo. Stąd też mniej recenzji, ale już niedługo wszystko powinno wrócić do normy....
#233: Wąsosz/Deer Bear & Whisker.beer – Cracker
Wieść gminna niesie, że niektóre polskie browary rzemieślnicze ponoć (nie wiem, na ile w tym prawdy) nie są do końca uczciwe i do swoich...
#346: Marysia/Brokreacja – Sweet Temptation
Jak już wspomniałem przy okazji recenzji Porteru Komendowego 387 z Browaru Stara Komenda - nie mam zbyt wielu dobrych doświadczeń z piwami leżakowanymi w...
























