Chmiel - Świat Piwa

    #674: Browar na Jurze/PINTA – Dożynki Bourbon BA

    Powoli zbliża się już końcówka mojego urlopu (chociaż przy prowadzeniu działalności gospodarczej urlopy bywają specyficzne :P). Na ten moment zbliżającego się wielkimi krokami powrotu...

    #175: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Karaka

    Piwo, które chciałbym dzisiaj Wam przedstawić, zrobiło furorę na pierwszym dniu I Szczecińskiego Festiwalu Piwa. Niestety Karaka z Browaru Okrętowego - bo o tym...

    #178: Podgórz – 652 m n.p.m.

    Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...

    #596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro

    "Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...

    #1163: ?/Funky Fluid – Acid Trip: Nelson Sauvin & Passion Fruit

    Jak już wielokrotnie pisałem tu na Portalu, nie przepadam za triple IPA. Mimo intensywnego chmielenia tego rodzaju trunki są zazwyczaj bardzo słodkie, ciężki, zalepiające....

    #220: Kormoran – Imperium Prunum 2017

    500 lajków na facebookowym profilu mojego bloga pękło już w środę. Już jakiś czas temu obiecałem, że na świętowanie tego jubileuszu przeznaczę coś specjalnego....

    #539: Browar na Jurze/PINTA & To Øl – Kwas Ny

    Jednym z tegorocznych trendów, o których zaskakująco rzadko wspomina się we wszelakich podsumowaniach, jest wzrastająca liczba kooperacji międzynarodowych między naszymi rodzimymi browarami kraftowymi a...

    #987: Nepomucen – Crazy Lines #05: DDH Forest Black DIPA

    Lubię, jak browary w ramach swojej działalności jakieś specjalizacje. Taki Browar Spółdzielczy wyspecjalizował się np. w wymrażankach, a Browar Nepomucen - w piwach z...

    #271: BeerLab/Szpunt – Sourness Blackcurrant

    Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce - tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od...

    #337: Zarzecze/BIRBANT – El Jaguaris

    Boże Narodzenie już za pasem, więc wypadałoby sięgnąć po coś choć trochę świątecznego. Tu co roku z pomocą przychodzi Browar BIRBANT, który w grudniu...

    #755: Czarnków – Konstancin Bourbon Barrel Aged Porter

    Pomimo, że staram się na bieżąco śledzić to, co dzieje się na rynku, to jednak czasem bywam mocno zaskoczony. Tak było podczas mojej ostatniej...

    #338: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Kappa

    Boże Narodzenie już za nami, trzeba więc zabrać się za nadrabianie piwnych zaległości ;). W czasie świąt na to czasu nie było i trochę...

    #871: Nepomucen – Like a Forest

    Mateusz Kupracz, główny piwowar Browaru Nepomucen, słynie z bardzo udanych eksperymentów w warzeniu piw ze gałęziami, czy też pędami drzew iglastych. Rozpoczął je jeszcze...

    #247: Wąsosz/Szałpiw – Kociamber

    Dziś na blogu zajmę się piwem o intrygującej nazwie Kociamber, które na rynku pojawiło się w lipcu 2015 r. (jejuś, to już dwa lata!)....

    Daj lajka! :)

    2,275FaniLubię
    1,759ObserwującyObserwuj
    599ObserwującyObserwuj

    Najnowsze artykuły:

    Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

    Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

    Zamyka się Browar Lubicz

    Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

    Niedługo jesienna edycja Piwowarów

    Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

    Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

    Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

    WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

    Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...