#674: Browar na Jurze/PINTA – Dożynki Bourbon BA
Powoli zbliża się już końcówka mojego urlopu (chociaż przy prowadzeniu działalności gospodarczej urlopy bywają specyficzne :P). Na ten moment zbliżającego się wielkimi krokami powrotu...
#257: Lwówek – American Wheat
Browary Regionalne Jakubiak nie mają ostatnio dobrej prasy. Co rusz w branży słychać o nierównej, a bardzo często słabej formie piw BRJ, choćby Jankesa...
#365: Gryf/Harpagan – Mroczny Organista
Uwielbiam muzykę organową. Z całej muzyki klasycznej to właśnie gry na organach piszczałkowych słucham najchętniej. A mam dość często ku temu okazję, ponieważ tu,...
#1089: Profesja – Murarz
East coast IPA, to obok english IPA, najbardziej klasyczna forma piwa znanego jako india pale ale. Oba mają ze sobą wiele wspólnego, zresztą, east...
#698: Kazimierz – Ela Under My Umbrella
Piwa z Browaru Kazimierz dwukrotnie pojawiały się na moim blogu. Opisywałem wówczas piwa, które miałem okazję spróbować podczas dwóch edycji Szczecin Beer Fest dzięki...
#1197: Tarnobrzeg – Wheatart
Piwa pszeniczne typu bawarskiego, czyli hefeweizeny, to styl do bólu klasyczny. Raz po raz browary starają się dodać do niego czynnik nowej fali -...
#367: Profesja/wBrew – Berlin-Air Weisse
Berliner weisse to jedno z ciekawszych piw zaliczanych do niemieckiej klasyki. Dzięki wysokiej kwasowości oraz niskiej zawartości alkoholu jest też świetnym napojem na lato,...
#784: ReCraft/Rockmill & Дідько – Friend or Foe?
Coraz to liczniejsza grupa państw na świecie zamyka swoje granicę w obawie przed rozprzestrzeniającym się koronawirusem. Do tego grona dołączyła również Polska. Niestety, ucierpi...
#899: ?/Mermaid Brewing – Wypiekowe Mocne
Kilka dni temu, 5 listopada, obchodziliśmy International Stout Day, czyli po naszemu Międzynarodowy Dzień Stoutu. W tym roku z uwagi na pandemiczne warunki, był...
#346: Marysia/Brokreacja – Sweet Temptation
Jak już wspomniałem przy okazji recenzji Porteru Komendowego 387 z Browaru Stara Komenda - nie mam zbyt wielu dobrych doświadczeń z piwami leżakowanymi w...
#744: Profesja/Browar Odrzański – Rusałka
Latem tego roku jednym z najczęściej recenzowanych przeze mnie stylów piwa było american wheat. Lekki, dość łagodny, ale jednocześnie intensywnie nachmielony trunek świetnie sprawdza...
#477: Incognito – Rice IPA
Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...
#143: Browar Stu Mostów – WRCLW Schöps
Jednym z kilku kierunków obecnego rozwoju sceny piwnej w Polsce jest przywracanie do życia zamkniętych browarów oraz sięganie po zapomniane, historyczne style piwa. A tych było...
#909: Profesja/Doctor Brew – Doctor Brew Legend: Kinky Ale
Doctor Brew powraca. Można dodać - powraca z dalekiej podróży. Dzierżawa Lwówka od BRJ-u sprawiła, że jakoś tak u "Doctorów" siadło. W zasadzie w...
#832: Maryensztadt/Dziki Wschód – Wolny Duch
Piwa bezalkoholowe stają się coraz ważniejszą gałęzią działalności portalu Chmielnik Jakubowy. Zresztą to, co się dzieje w polskim krafcie, coraz bardziej sprzyja takiemu trendowi....
























