#732: Fortuna – Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale BA
Browar Fortuna ostatnimi czasy mocno się rozszalał. Mam tu na myśli oczywiście warzenie bardzo ciekawych piw. Duża w tym zapewne zasługa Marcina Ostajewskiego ;)....
#1146: HÖVELS Hausbrauerei – Hövels Original
Altbier to jeden z tych niemieckich stylów piwa, które są ściśle związane z konkretną lokalizacją. Jednocześnie to jeden z tych historycznych górno-fermentacyjnych gatunków, które...
#892: Oud Beersel – Oude Geuze Vieille: Barrel Selection Oude Pijpen (2017)
Z Oud Beersel spotkałem się po raz pierwszy dzięki Browarowi PINTA. To właśnie z tym belgijskim browarem w 2019 r. PINTA nawiązała słynną kooperację...
#1097: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen
Piwo pszeniczne w typie bawarskim, znane też jako weizen, jest kojarzone jako łatwy odbiorze trunek o aromacie bananów oraz goździków. Znany z warzenia kultowych...
#362: Zarzecze/Kingpin – Imperial Geezer
Dziś ostatni dzień karnawału, od jutra rozpoczyna się Wielki Post. Planuję w tym czasie trochę ograniczyć spożycie piwa - nie wiem niestety, na ile...
#860: Browar Stu Mostów – Wild: Vintage Sour Ale Blend 2019
31. urodziny, które obchodziłem w miniony weekend, to dobry moment, aby sięgnąć po to, co mam najlepsze w swoich piwnych zapasach. Z okazji niedawnych...
#834: Miedziowy44 – Miedziowe44 Coco Island
Z czym Wam kojarzy się połączenie wiórków kokosowych i czekolady? :). U mnie pierwszym skojarzeniem jest chyba znany Wam wszystkim baton Bounty. Tak na...
#690: Van Steenberge – Gulden Draak 9000 Quadruple
Okolice moich 30. urodzin to dobry moment, aby uszczuplić moje zasoby piw mocnych. A że nie mam ich aktualnie dużo (w końcu trwa jeszcze...
#531: Czarnków/Golem – Milky Moon Rum BA
Z piwem Milky Moon z Browaru Golem miałem do czynienia już podczas tegorocznego, czerwcowego Szczecin Beer Fest. Artur Karpiński poczęstował mnie wówczas wersją leżakowaną...
#651: Czarnków/Browar za Miastem – Długi Weekend
Polskę nawiedza właśnie fala tropikalnych upałów. Nie znoszę takiej pogody - zazwyczaj w pokoju, w którym pracuję, w takie dni temperatura sięga niemalże 30...
#913: Bytów/Funky Fluid & Maltgarden – Funky Garden Vol. 6
Piwa typu pastry sour już mi się znudziły - i to na tyle, że powiedziałem sobie, że przez jakiś czas nie będę ich kupował....
#44: Kormoran – Porter Warmiński przez rok leżakowany w browarze
Wczoraj fanpejdż mojego bloga na Facebooku przekroczył 100 lajków :). Nie spodziewałem się, że nastąpi to tak szybko! Dlatego dziś, choć wcześniej tego nie...
#14: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Zacny Zalcman
Zacny Zalcman z Browaru Piwoteka to piwo nietypowe, którego nazwa odwołuje się do osoby, który, jak opisuje etykieta, po 1863 w Łodzi wytyczył swoją...
#445: De Proef/Mikkeller – Spontanyuzu
Lambiki, czyli powstające za sprawą fermentacji spontanicznej kwaśne piwa, należą do moich ulubionych. Oficjalnie określa się tak jedynie te piwa, które powstają w rejonie Payottenland...
#470: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Epsilon Wild & BA
Seria oznaczanych literami greckiego alfabetu kwasów z Browaru PINTA jest już całkiem imponująca. Jednym z najlepiej ocenianych piw z tej linii jest Kwas Epsilon,...
























