#500: De Proef/Mikkeller – Spontanframboos
500 recenzji - aż trudno uwierzyć, że przez niemal trzy lata mojej blogowej działalności zrecenzowałem aż pół tysiąca piw. Były to głównie piwa polskie,...
#498: Browar na Jurze/PINTA & Bakunin – Warsaw Express
Odbywający się w Rosji tegoroczny mundial okazał się być dobrą okazją do nawiązania przez polskie browary kraftowe kontaktów z przedstawicielami rosyjskiej sceny rzemieślniczej. Kooperację...
#494: Jan Olbracht/Piwoteka&Golem – Przedpiekle
Są w Polsce browary, na których jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Dziś zaprezentuję Wam owoc współpracy dwóch z nich - browarów: Piwoteka oraz...
#492: Bytów – Smoked Ale
Imperium Prunum z Browaru Kormoran zmieniło polski rynek piwa - i to pod kilkoma względami. To wtedy rozpoczął się boom na imperialne portery bałtyckie,...
#491: Zodiak/Faktoria – Billy Kid
Moda na vermont IPA wydaje się już powoli kończyć. Pojedyncze premiery jeszcze się pojawiają, jednak nie przyprawiają już chyba nikogo o szybsze bicie serca....
#488: Łąkomin – Wadera
Jednym z najbardziej znanych i cenionych piw z Browaru Łąkomin jest Basior, czyli american barley wine. W ofercie tego browaru jest również wersja angielska...
#484: Beer Bros./Hoppy Beaver – Koala In My Bed
Tzw. single hopy, czyli piwa chmielone wyłącznie jedną odmianą chmielu, swego czasu były naprawdę popularne. Mówiło się, że są one świetnym sposobem na porównywanie...
#482: Browar Stu Mostów & De Molen – Art+18
Z holenderskim Browarem De Molen miałem już kilka razy do czynienia, a ostatnio głównie za sprawą kooperacji z polskimi browarami. Zaczęło się chyba od...
#478: Bytów & Rockmill – „T”
Przyszedł czas na ostatni z czterech imperialnych porterów, które otrzymałem na początku roku od Browaru Bytów. Mowa tu o całej serii piw, będącej owocem...
#477: Incognito – Rice IPA
Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...
#475: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky – Fragola
Moimi ulubionymi polskimi owocami są maliny, choć truskawki również lubię. W sezonie ich dostępności jem ich sporo, więc gdy znikają ze sklepów mam ich...
#474: Two Roads Brewing/Evil Twin Brewing – Imperial Biscotti Break
Starość nie radość - wczoraj skończyłem 29 lat. Rozpoczęcie ostatniego roku przed zmianą prefiksu na trójkę z przodu wypadało więc świętować czymś specjalnym. Miałem...
#472: Maryensztadt – Projekt 30 #3
Browar Maryensztadt w styczniu ubiegłego roku ruszył z ambitnym projektem, nazwanym po prostu Projektem 30. Polega on na warzeniu piw o ekstrakcie zbliżonym do...
#470: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Epsilon Wild & BA
Seria oznaczanych literami greckiego alfabetu kwasów z Browaru PINTA jest już całkiem imponująca. Jednym z najlepiej ocenianych piw z tej linii jest Kwas Epsilon,...
#469: Łąkomin – Belgijski Byk na Torfowisku
Od recenzji ostatniego "barrel ejdża", czyli piwa leżakowanego w beczce, upłynęło sporo wody w Odrze. Są to zwykle piwa mocniejsze, jednak panujące ostatnio upały...