#99: Klosterbrauerei Weißenohe – Bonator Doppelbock
Choć do polsko-niemieckiej granicy mam jakieś 20 km, to jakoś piwa od naszych zachodnich sąsiadów rzadko pojawiają się na moim blogu. Czas to zmienić...
#67: Stary Browar Kościerzyna/Hopkins – Transfuzja
Browar kontraktowy Hopkins zadebiutował na rynku w grudniu ubiegłego roku, wypuszczając początkowo 2 piwa: wheat AIPA o nazwie Lśnienie oraz to, które mam zamiar...
#716: Marysia/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Wild Heritage
Piąte piwo z Browaru Mistrzowie Smaku - Craft Kingdom Brewery Wild Heritage - to powrót do jego specjalności, czyli trunków z dodatkami. A dokładniej...
#677: Maryensztadt – Belgian Kriek
Odwiedzając podczas urlopu dyskont należący do pewnej sieci z żółto-czarnym logo przeżyłem niemałe zdziwienie. Otóż w lodówce, oprócz niezbyt ciekawych piw, znalazłem... krieka! A...
1207: ?/BIRBANT & Kyoto – Clony
Po wczorajszej recenzji bardzo dobrego imperialnego porteru bałtyckiego dziś pozostanę jeszcze przez chwilę w tematach porterowych. A to dlatego, że w kolejce do zrecenzowania...
#86: Jabłonowo/Manufaktura Piwna – Belfast
Piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, obecnie sygnowane przez markę Manufaktura Piwna, pojawiło się na rynku prawie 20 lat temu, tj. w 1997 r. Jak...
#1062: ?/Revolta – Coffee Milk Stout
Użycie kawy w piwie to coś, co chciałbym szczególnie zgłębiać na tym portalu. Oba tematy są mi bliskie i spokojnie mogę je zaliczyć do...
#752: Recraft/Rockmill – Fun Times
Wszystkie dotychczas recenzowane przeze mnie piwa Rockmilla były warzone w Browarze Kaszubskim Bytów. Kilka miesięcy temu - w lipcu ubiegłego roku - browar ten...
#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter
W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...
#490: Svijany – Svijanská Desítka
Czechy piwem stoją - jednak nie piwną rewolucją, a klasyką. Mimo to na moim blogu czeskie piwa opisywałem jak dotąd jedynie trzy razy. Trzeba...
#81: Wąsosz – Malinowe
"Piwo z sokiem" - określenie to zapewne już niejednokrotnie doprowadziło do szewskiej pasji barmanów pracujących w lokalach z piwem rzemieślniczym. To, co jest dla...
#1140: Nepomucen – Jean^2
Spośród piw typu pastry stout najbardziej pasuje mi te, które mają w sobie kawę. Unikam zaś tych, które są przeładowane aromatami tylko po to,...
#538: Steamworks Brewing – Killer Cucumber Ale
Za warzywami, ogólnie mówiąc, nie przepadam - o niewielu z nich mogę powiedzieć, że je lubię. Ba, np. takich soków warzywnych, które są dostępne...
#94: Zarzecze/Birbant – Jamarillo
XIX stulecie było czasem intensywnego rozwoju branży piwowarskiej. W latach 50. za sprawą browarników z Czech i Niemiec na rynku zaczęły pojawiać się piwa...
#333: Stara Komenda – Porter Komendowy 387
Szczecin browarami restauracyjnymi stoi - w tym 400-tysięcznym mieście działają aż trzy: Stara Komenda, Wyszak oraz Nowy Browar Szczecin. Niestety, z różnych względów rzadko...
























