#197: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Langskip

Szczep drożdży, określany mianem kveik, był jak dotąd w komercyjnym polskim piwowarstwie wykorzystany jedynie kilkukrotnie. Jest on jedyny w swoim rodzaju - choć ponoć...

#544: Profesja – Kolędnik

Boże Narodzenie już za nami - ostatnio nieco rzadziej sięgałem po piwo. Stąd też mniej recenzji, ale już niedługo wszystko powinno wrócić do normy....

#1168: PINTA – PINTA Classics: Oktoberfest

Mamy połowę października - jakoś tydzień temu zakończył się monachijski Oktoberfest - największy na świecie piwny festiwal. Choć prawo serwowania piwa na tej imprezie...

#744: Profesja/Browar Odrzański – Rusałka

Latem tego roku jednym z najczęściej recenzowanych przeze mnie stylów piwa było american wheat. Lekki, dość łagodny, ale jednocześnie intensywnie nachmielony trunek świetnie sprawdza...

#739: Bytów/Rockmill – Great Brut

Zaczęło się od trzyliterowego lubianego przez polskie browary skrótowca DDH, który oznacza niewiele nam mówiące podwójne chmielenie na zimno. Później pojawiły się kolejne akronimy,...

#1028: ReCraft/Piwne Podziemie – Chmielokrata Citra | Citra Incognito

Browar Piwne Podziemie ma w swoim portoflio kilka interesujących serii - wśród nich na pewno należy wyróżnić Chmielokratę, czyli single hopa wypuszczonego już w...

#1035: Maryensztadt – Freeky APA

Piwa bezalkoholowe są segmentem rynku piwowarskiego, który - pomimo pandemii i ogólnego spadku spożycia piwa - zyskał na popularności. Jeszcze kilka miesięcy temu wydawało...

#996: Brofaktura – German Pilsner

Jednym z najlepszych piw z mieszczącego się w Siedlcach browaru restauracyjnego Brofaktura, które miałem okazję dotąd próbować, był sprzedawany pod nazwą Kupieckie pilsner typu...

#688: Wrężel/Piwo Szczyrkowskie – Double Witbier

Wśród piw obecnych na polskim rynku kraftowych znajdzie się spora grupa tzw. piwnych klonów. Jedni przyznają się do tego bardziej, inni mniej. Jeszcze inni...

#649: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista Monsooned Malabar AA

Lubię kawę i to do tego stopnia, że nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Niestety, ostatnio skończyły mi się zapasy mojej lepszej kawy speciality...

#234: Kamionka/Golem – Naftali

Leżenie w łóżku i kurowanie się z infekcji dróg oddechowych ma jedną zaletę - można nadrobić zaległości i dokończyć recenzje, które już od dłuższego...

#176: Gościszewo/AleBrowar – Salty Barbara

Miniony rok upłynął w Polsce pod znakiem piw kwaśnych - pojawiło się ich naprawdę sporo (wg wyliczeń ekipy blogu Piwna Zwrotnica około 60 pozycji)....

#160: Marysia/Brokreacja – The Gravedigger (blend barrel aged)

Choć dopiero co świętowałem rok Chmielnika Jakubowego na Facebooku degustując Łódź i Młyn, pojawiła się kolejna okazja do sięgnięcia po mocniejsze piwo :). A...

#601: Bytów/Rockmill – Black Noble Highland Park Whisky BA

Browar Rockmill w ciągu kilku miesięcy z jednego z bardziej cenionych polskich browarów kontraktowych stał się jednym z bardziej hejtowanych kraftowców w Polsce -...

#87: Wąsosz/Deer Bear – Lemon Tree

Browar Deer Bear, z którego miałem już okazję degustować jedno piwo, słynie z bardzo ładnych etykiet przedstawiających kreskówkowe postaci misia i jelenia. Jakoś tak...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...