#816: Incognito – Salvador
Spośród nowofalowych odmian chmielu w tym sezonie króluje Sabro. Jest nowa odmiana, która do tej pory była dostępna na rynku jako eksperymentalna pod nazwą...
#360: Bytów – Gryf Pomorski
Z Browarem Bytów miałem styczność jak na razie wyłącznie dzięki warzącym tam kontraktowcom (m.in. Browar Rockmill). Sam się temu dziwię, ponieważ ów producent wypuścił...
#788: Browar Zamkowy Cieszyn & PiwoWarownia – Angielski Lord Cieszyński
Browar Zamkowy Cieszyn to browar z pogranicza koncernu i kraftu. Choć jest niewielki, to jego właścicielem jest koncern, który na całe szczęście zauważył historyczną...
#1056: ReCraft/Za Miastem – Dobra Noc
Jednym ze stoisk, które odwiedziłem podczas odbywającego się na początku października szczecińskiego Oktoberfestu, było stoisko Browaru Za Miastem, przygotowującego się aktualnie do uruchomienia swojego...
#846: Browar Zakładowy – Mam Co Robić
Browar Zakładowy początkowo wiernie trzymał się nazw piw nawiązujących do pracy w dużych zakładach, które wywodziły się głównie z czasów słusznie minionych. Aktualnie koncepcja...
#119: Kamionka/Doctor Brew – Summer Ale
Doctor Brew jest obecnie jedną z najprężniej rozwijających się inicjatyw kontraktowych na polskim rynku. Rozpoczęcie warzenia w Kamionce, wprowadzenie na rynek piw refermentowanych w...
#995: ReCraft/Mentzen – White IPA Matters z herbatą
Dziś miałem zająć się recenzję kolejnego piwa z Browaru Brofaktura, ale pod wpływem małej medialnej zadymy o zasięgu międzynarodowym postanowiłem zmienić plany i dzisiejsza...
#84: Wąsosz/PERUN – Dziedzictwo: Kaskada
Cascade to jedna z najbardziej znanych amerykańskich odmian chmielu i chyba jedna ze starszych pośród nowofalowych, bowiem w wersji eksperymentalnej, nazwanej roboczo USDA 56013,...
#55: Minibrowar Haust – Victoria
Zielonogórski Minibrowar Haust swego czasu zasłynął wypuszczając rewelacyjne piwo o nazwie Red AIPA, której receptura poprzez piwowarskie transfery stała się własnością Browaru Birbant, który...
#840: Błonie/Brewery Hills – Sabro
Amerykańskie nowofalowe odmiany chmielu kojarzone są przede wszystkim z aromatu cytrusów, owoców tropikalnym, czasem żywicy drzew iglastych. Jest jednak odmiana, która oprócz wspomnianych nut...
#235: Bytów/Rockmill – Coffeecat
No i tak jak wczoraj obiecałem - dziś zaprezentuję Wam kolejne piwo z browaru, którego stoisko warto będzie odwiedzić podczas rozpoczętego dziś Szczecin Beer...
#1: Browar na Jurze – Cherry Lady
Styl: fruit sour ale
Ekstrakt: 13,1%
Alk. obj.: 4,7%
IBU: b/dData przydatności: 02.2016 r.Kolor: Piwo ma barwę rubinową, w pokalu jest mętne.
Piana: Średnia, redukuje się do wysp. Kolor...
#43: Wąsosz/Deer Bear – Hoppy Meal
Dziś na moim blogu piwo z toruńskiego browaru kontraktowego Deer Bear, który zadebiutował na ubiegłorocznej edycji Poznańskich Targów Piwnych. Jest to Hoppy Meal - american IPA...
#245: Kormoran – Rosanke 2017
Browar Kormoran już jakiś czas temu wyrósł na lidera wśród polskich średniej wielkości browarów. Cała seria Podróży Kormorana (Czech Pils czeka na swoją kolej...
#456: Stary Browar Kościerzyna/Doctor Brew – Experimental American Witbier
Jakkolwiek witbiery bardzo lubię i należą one do moich ulubionych piw pszenicznych, to jednak ich imperialne oraz amerykańskie warianty uważam za mało sensowne. Dlaczego?...























