#960: PINTA – PINTA Miesiąca (luty 2021): Olá Amora Preta
Tegoroczna PINTA Miesiąca skupia się wokół chmielu. W ramach tej serii pojawiają się piwa, które mają wyeksponować charakter mało znanych, czy rzadko używanych w...
#429: Tenczynek – Lager
Po typowe jasne (euro)lagery sięgam stosunkowo rzadko. Jak już się pojawiają u mnie na blogu, to częściej są to pilsy, które przypisywane są zresztą...
#713: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2019: Brut IPA
Gdy w sierpniu recenzowałem uwarzone w ramach Kuźni Piwowarów 2019 Black IPA, byłem przekonany, że innych piw z tegorocznej edycji nie uda mi się...
#731: Błonie/Kingpin – Beatnik Junior
Piwa o ekstrakcie 10° Plato cenię przede wszystkim za sesyjność i niską zawartość alkoholu, oscylującą w okolicy 3,5-4,5% alkoholu. Beatnik Junior z Browaru Kingpin,...
#883: PINTA – PINTA Deli Store #5 (Yuzu, Calamansi, Passion Fruit, Coconut)
Gdy w ramach rekompensaty za przegazowane Mini Maxi Red dostałem od Browaru PINTY trzy piwa (dwa Deli Store oraz Oto Mata IPA), postanowiłem je...
#137: Wąsosz/Kraftwerk – Hedgehog American Pale Ale
W hipermarketach bywam rzadko, a w piwo z reguły zaopatruję się w sklepach specjalistycznych oraz małych, lokalnych marketach i dyskontach, jeśli na ich półki...
#508: BIAŁY – Bursztynowa Pasja
Wiele wskazuje na to, że w tym roku padnie rekord pod względem liczby otwartych nowych browarów - do jego pobicia brakuje już bodaj tylko...
#840: Błonie/Brewery Hills – Sabro
Amerykańskie nowofalowe odmiany chmielu kojarzone są przede wszystkim z aromatu cytrusów, owoców tropikalnym, czasem żywicy drzew iglastych. Jest jednak odmiana, która oprócz wspomnianych nut...
#144: Browar Jana – Mañana
Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...
#383: BeerLab – Piaseczyńskie Pszeniczne
Za dzisiejszą recenzję miałem zabrać się wcześniej, jednak pół dnia zeszło mi na prace konserwacyjne mojej strony. Jeśli trafiliście na moment, w którym blog...
#811: Stara Komenda – Jasne
Od samego początku Starej Komendy, tj. jeszcze za poprzedniego piwowara, którym był Filip Mazur, w stałej ofercie tego szczecińskiego browaru restauracyjnego najbardziej smakowało mi...
#884: Zarzecze/Kingpin – Turbo Geezer
Coffee stout to jeden z moich ulubionych rodzajów stoutu. Zwracam na nie uwagę szczególnie teraz, gdy znowu wróciłem do kawy specialty, a wszystko za...
#125: Gryf/Gentleman – Łobuz z Wybrzeża
Wczoraj (w poniedziałek) na blogu pojawiła się recenzja piwa Atak Chmielu z Browaru PINTA, czyli american IPA w wersji east coast. Dziś dla porównania chciałbym...
#426: Bytów – Vermont IPA
Pośród piw, które otrzymałem pod koniec marca od Browaru Bytów, można wyróżnić trzy serie: klasyczną, nowofalową oraz kooperacyjną, opartą na współpracy z Browarem Rockmill....
#68: Maryensztadt – Waimea Singiel
Pale ale to jeden z tych stylów piwa, dla których w lokalach z ciekawym piwem zawsze powinno być miejsce na kranie. Obecnie, gdy na...