#516: Fortuna – Komes Poczwórny Bursztynowy
Browar Fortuna na tegorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczym zdobył trzy medale. Nagrodzone zostały: Komes Porter, Komes Potrójny Złoty oraz Miłosław Bezalkoholowe IPA. Jakkolwiek bardzo dobrą formę...
#348: ?/Argus – Porter
W przeddzień Święta Porteru Bałtyckiego 2018 postanowiłem wziąć na tapet (nie, nie popełniłem tu żadnej literówki ;) ) jedno z najłatwiej dostępnych i korzystnych...
#914: Sady/Mentzen – Piwo Wielozbożowe
Dzisiejsza recenzja zapewne wywoła sporo kontrowersji. No, ale faktycznie - nie często na Chmielniku pojawia się temat z pogranicza polityki. Pojawiały się już na...
#569: Fortuna – Fortuna Czarne Whisky Wood
Fortuna Czarne z Browaru Fortuna to jedno jedno z najbardziej charakterystycznych dla mnie piw z ery "przedkraftowej". A przynajmniej jedno z tych, które zapadły...
Browary Szczecina: Stara Komenda
Wstyd się przyznać, jak rzadko odwiedzam szczecińskie browary restauracyjne. A mieszkam od nich w najgorszym przypadku godzinę jazdy komunikacją miejską. W Nowym Browarze Szczecin...
#542: Tenczynek – RIS Whiskey BA
Już na początku tego roku, zaraz po zmianie właściciela Browaru Tenczynek, pojawiły się informacje, że warzone mają tam być piwa pogrupowane w trzy linie...
#433: Tenczynek – Pils
Ostatnim piwem, które pozostało mi z zestawu piw otrzymanych z Browaru Tenczynek, jest Pils z Kolekcji Klasycznej. Cały czas powtarzam, że pilsnery to papierki...
#133: Kormoran – 1 na 100
Lekkich piw, czyli takich poniżej 4% alkoholu, mamy w Polsce niewiele. Jeszcze mniej (bo prawie wcale) mamy na polskim rynku piw o zawartości alkoholu...
#521: Primator – Double 24
Niektóre piwa bardzo ciężko jest sklasyfikować, przypisać do konkretnego stylu. Nie lubię takich przypadków, ponieważ znacznie trudniej taki trunek rzetelnie ocenić. Ocenę utrudnia brak...
#237: Pasieka Dziki Miód – Miód pitny trójniak „Chmielak”
Dziś na blogu coś, czego jeszcze nie było, a mianowicie recenzja rzemieślniczego miodu pitnego! Generalnie lubię wszystko, co słodkie - co zresztą po mnie...
#276: Nepomucen – Forest
Mateusz Kupracz, zanim przeszedł do Browaru Nepomucen, był piwowarem w Browarze Roch, którego większość piw nosi nazwy ras koni. Jednym z piw, które zrobiło...
#844: Fortuna – Komes Barley Wine
Dziś u mnie na dworze niezbyt gorąco, chociaż 21 stopni to chyba maksymalna akceptowalna przeze mnie temperatura powietrza. Korzystając z tego, że nie ma...
#56: Fortuna – Komes Porter Bałtycki (wyleżakowany)
Nie jest tajemnicą, że portery bałtyckie wiele zyskują wraz z upływającym czasem, bowiem mocne piwa potrzebują dłuższego leżakowania w porównaniu do słabszych piwnych trunków. Portery...
#417: Tenczynek – Pszeniczne
O dobrego weizena w Polsce wciąż jest niełatwo. Rzemieślnicy rzadko po ten styl sięgają, a browary regionalne (czy też średnie, jak wolę je określać)...
#741: Bojanowo – Bojan Ciacho
Jeszcze do niedawna aromaty w piwie nie były w polskim krafcie uznawane jako coś chwalebnego. Teraz się to zmienia, ponieważ do Polski przybyła moda...