#931: Zakładowy – Będzie Dobrze
"Ipek" na półkach sklepów jest całe zatrzęsienie - często po kilka z jednego browaru kraftowego, w różnych podstylach, z różnymi dodatkami. Czym więc kierujecie...
#949: Łąkomin – Basior na dzikim torfowisku
Uff, na szczęście dość szybko odzyskałem po COVIDzie smak i węch. Może zmysły te nie są jeszcze w takiej formie jak przed zakażeniem koronawirusem,...
#1011: ?/NOOK – Musko
Ze wszystkich whisky, jakich do tej pory próbowałem, najbardziej pasują mi te torfowe - w tym Ardbeg oraz Laphroaig. Są dla mnie po prostu...
#546: Zapanbrat/Trzech Kumpli – PiA
Niewiele jest browarów, które mógłbym zaliczyć do tzw. "pewniaków". Jednym z nich jest na pewno Browar Trzech Kumpli, który charakteryzuje się naprawdę solidną stabilnością...
#26: Tenczynek – Imperial Stout
Po wielkich emocjach związanych z wygraną polskich siatkarzy z reprezentacją Niemiec w 5-setowym pojedynku trzeba to odpowiednio uczcić - początkowo tę recenzję miałem opublikować...
#842: Maryensztadt/Dziki Wschód – Buszujący w Zbożu
Buszujący z Zbożu - wiem, że nazwa tego uwarzonego przez Browar Dziki Wschód powinna mi się kojarzyć z powieścią amerykańskiego pisarza J.D. Salingera o...
#433: Tenczynek – Pils
Ostatnim piwem, które pozostało mi z zestawu piw otrzymanych z Browaru Tenczynek, jest Pils z Kolekcji Klasycznej. Cały czas powtarzam, że pilsnery to papierki...
#972: Brofaktura – Traditional Bock
Siedlecki browar restauracyjny Brofaktura kilkukrotnie zadziwił mnie już poziomem swoich lagerów. W zasadzie wszystkie - Baltic Porter, Dortmunder Export, Kupieckie oraz Marzen - były...
#547: AleBrowar – New England DDH DIPA Citra+Galaxy
Trafiają do mnie czasem piwa bardzo do siebie zbliżone, różniące się np. jedynie użytymi odmianami chmielu. Do tej pory w takich sytuacjach recenzje piw...
#654: Bytów/Rockmill – 2nd Anniversary
Swoje "urodziny", czyli kolejne rocznice rozpoczęcia działalności, browary świętują na różne sposoby. Niektórzy organizują okolicznościowe kranoprzejęcia, inni imprezy na terenie browaru, jeszcze inni wypuszczają...
#225: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Piernikowy Foch
Piernik to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków, bardzo popularny w Polsce. Swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranej mieszance przypraw, w której często znajdziemy cynamon, imbir, a...
#651: Czarnków/Browar za Miastem – Długi Weekend
Polskę nawiedza właśnie fala tropikalnych upałów. Nie znoszę takiej pogody - zazwyczaj w pokoju, w którym pracuję, w takie dni temperatura sięga niemalże 30...
#360: Bytów – Gryf Pomorski
Z Browarem Bytów miałem styczność jak na razie wyłącznie dzięki warzącym tam kontraktowcom (m.in. Browar Rockmill). Sam się temu dziwię, ponieważ ów producent wypuścił...
#94: Zarzecze/Birbant – Jamarillo
XIX stulecie było czasem intensywnego rozwoju branży piwowarskiej. W latach 50. za sprawą browarników z Czech i Niemiec na rynku zaczęły pojawiać się piwa...
#135: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Fruit Ale
Od jakiegoś czasu w Polsce pod względem piwnym dzieje się tak wiele, że obecnie nie mam szczególnego parcia, aby spróbować wszystkie nowości w momencie,...


























