#921: Sady/Mentzen – Szlacheckie na Miodzie
Piwa miodowe kojarzą mi się z samym początkiem mojej przygody z poszukiwaniem coraz to ciekawszych piw. Był to mniej więcej rok 2010-2011. Pamiętam, jak...
#997: Nepomucen/Funky Fluid – Usual
Gdy ponad miesiąc temu szykowałem się na ponad dwutygodniowy wyjazd urlopowy, zapakowałem sobie całkiem pokaźny zapas piwa. Czasu było mało, więc nie bardzo zastanawiałem...
#1155: ?/Wrężel – Big Game #One
Triple IPA - pomimo wysokiego ekstraktu i dużej mocy - nie jest stylem, który zapada mi na długo w pamięci. Na kilka tego rodzaju...
#1190: Fortuna – Komes Wymrażany Barley Wine Old Forester BA
Szczecin to dziwne miasto. Pomimo prawie 400 tysięcy mieszkańców panuje w nim bieda pod względem liczby specjalistycznych sklepów z piwem. Do niedawna były zaledwie...
#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec
Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....
#1043: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Pils
Zanim po przerwie wrócę do różnej maści IPA (a tych mam trochę w swoich zapasach), to zatrzymam się jeszcze przez chwilę przy klasycznych stylach....
#1106: Nepomucen – Crazy Lines #19: Graphite
Jak przez długi czas mieliśmy w Polsce posuchę, jeśli chodzi o black IPA, to obecnie mamy swoisty wysyp tych piw i to w przeróżnych...
#1012: Brofaktura & Kufloteka – Pils z Limonką
Działalność recenzencka wiąże się z otrzymywaniem mniejszych lub większych tzw. darów losu. Staram się opisywać wszystkie piwa, które do mnie przychodzą. Z uwagi na...
#1019: Nepomucen – Free Kick
Późną wiosną tego roku, gdy na boiskach europejskich rozgrywały się mecze EURO 2020, na polskim rynku zaczęły pojawiać się na polskim rynku piwa nawiązujące...
#976: Nepomucen – Pollock
Lato zbliża się wielkimi krokami, chociaż póki co jakoś tego nie widać. Jak grzyby po deszczu będą zapewne pojawiać się piwa z dodatkiem owoców,...
#101: Zarzecze/PINTA – Ce n’est pas IPA Bruin
Bière de garde to styl, którego północnofrancuski rodowód jest zbliżony do saisona - oba bowiem warzone były na wsi, jako napój wykorzystywany przy pracach...
#327: Browar na Jurze/PINTA – Eisbock Grand Prix
Organizatorzy coraz większej liczby konkursów piw domowych przygotowują dla autorów zwycięskich receptur (konkretnej kategorii lub całej rywalizacji) możliwość uwarzenia swojego piwa w profesjonalnym browarze...
#80: Browar Jana & Piwoteka – Fraszka Jana
To, że połączenie ostrości papryczek chili i czekolady jest jednym z ciekawszych, wiadomo od dawna. Ostrość pochodząca z kapsaicyny - substancji zawartej w ostrych...
#305: Niechanowo/Szałpiw – Bloody Belfegor
Browar Szałpiw pokazał już kilkukrotnie, że temat mocnych piw nie jest mu obcy. Wystarczy tu spojrzeć Bubę i to zarówno regularną, Fest, czy też...
#1027: Artezan – Elektrolit
Lubię gose, czyli niemieckie kwaśne piwa z dodatkiem soli oraz (zazwyczaj) kolendry - szczególnie te tradycyjne, bez zbędnych dodatków. Niestety ciężko takie piwo obecnie...


























