Chmiel - Świat Piwa

    #535: Sady/Minister – Lucky Ghost

    Piwa w stylu IPA - z uwagi na intensywne chmielenie, które z czasem zanika - należy pić jak najświeższe. W związku z tym niektóre...

    #713: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2019: Brut IPA

    Gdy w sierpniu recenzowałem uwarzone w ramach Kuźni Piwowarów 2019 Black IPA, byłem przekonany, że innych piw z tegorocznej edycji nie uda mi się...

    #271: BeerLab/Szpunt – Sourness Blackcurrant

    Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce - tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od...

    #839: AleBrowar/Maltgarden – Guess The Day

    Pastry Sour to styl, który można spokojnie nazwać objawieniem tego roku. No dobra, dla jednych to objawienie, dla innych - przekleństwo. Dlaczego? Bo pastry...

    #721: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Dubbel

    Piwa w klasycznych belgijskich stylach - takich jak dubbel, czy tripel - pojawiają się na moim portalu niezbyt często. Dzieje się tak z dwóch...

    #392: Beer Bros./Hoppy Beaver – Scotland Yard

    Nowe browary na rynku z reguły rozpoczynają działalność od wprowadzenia do sklepów piw, które mają największe szanse na sprzedaż. I tak najczęściej w pierwszej...

    #171: Lindemans – Oude Gueuze Cuvée René

    Dziś mija miesiąc, odkąd zmieniłem pracę. Postanowiłem więc sięgnąć po specjalnego. Będąc ostatnio w sklepie specjalistycznym, stwierdziłem, że mam ochotę na jakiegoś niesłodzonego lambika. Wybór...

    #664: Przystanek Tleń – Gose z Wiśniami

    Gose to jeden z tych nielicznych tradycyjnych, klasycznych niemieckich stylów piwa, które są bardzo wdzięczne dla nowofalowych browarów rzemieślniczych, co miałem okazję zaobserwować m.in....

    #695: Pracownia Piwa – Happy IPA °2

    Przez jakiś czas (w sumie coś koło pierwszych sześciu miesięcy tego roku) o Pracowni Piwa było cicho, co zresztą było widoczne w moich Wieściach...

    #522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec

    Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....

    #282: Browar Zamkowy Cieszyn – Cieszyński Dark Saison

    Saison to styl, który zdecydowanie nie należy do moich ulubionych - może dlatego, że nie trafiłem jeszcze na takie piwo tego rodzaju, które by...

    #352: PERUN/Deer Bear – Yam Yam Ramen IPA

    O ramenie, czyli zupie pochodzącej z kuchni japońskiej, słyszałem już wielokrotnie, jednak nie miałem jeszcze okazji, żeby jej spróbować. Osobiście w ogóle za zupami...

    #582: Czarna Owca – exlibRIS (A.D. 2018)

    Czarna Owca była jednym z pierwszych browarów kraftowych, z którym nawiązałem współpracę barterową. Od tamtej pory minęły już prawie dokładnie dwa lata, a więc...

    #875: Zarzecze/Birbant – PukaPuka

    Obrodziło u mnie piwami w stylu pastry sour. Jak na początku byłem w tym temacie mocno w tyle, jednak teraz już się to zmieniło...

    #596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro

    "Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...

    Daj lajka! :)

    2,275FaniLubię
    1,759ObserwującyObserwuj
    599ObserwującyObserwuj

    Najnowsze artykuły:

    Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

    Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

    Zamyka się Browar Lubicz

    Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

    Niedługo jesienna edycja Piwowarów

    Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

    Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

    Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

    WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

    Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...