#360: Bytów – Gryf Pomorski
Z Browarem Bytów miałem styczność jak na razie wyłącznie dzięki warzącym tam kontraktowcom (m.in. Browar Rockmill). Sam się temu dziwię, ponieważ ów producent wypuścił...
#743: Bytów – Session ČIPA
Czechy są kojarzone przede wszystkim z piwną klasyką, a nie z nową falą. Królują tam różnego lagery, które zazwyczaj można przypisać do którejś z...
#429: Tenczynek – Lager
Po typowe jasne (euro)lagery sięgam stosunkowo rzadko. Jak już się pojawiają u mnie na blogu, to częściej są to pilsy, które przypisywane są zresztą...
#315: Księży Młyn/Browar Żeglarski – Wyspy Szczęśliwe
Pamiętacie Browar Okrętowy? Miałem okazję zrecenzować cztery jego piwa. W sumie mało który browar ma u mnie aż tak silną reprezentację. A tymczasem trochę...
#318: Bytów/Rockmill – Episode 5: Hazy IPA
Browar Rockmill, jak już pisałem kilka dni temu, z tegorocznego Konkursu Piw Rzemieślniczych w Poznaniu przywiózł worek medali. Mnie osobiście bardzo to cieszy, bo...
#918: Sady/Mentzen – Piwo Pszeniczne
Opublikowana tydzień temu pierwsza na Chmielniku Jakubowym recenzja piwa z Browaru Mentzen do dziś cieszy się u Was naprawdę dużym zainteresowaniem. Szczerze mówiąc -...
#357: Browar Świebodzin – Hejzi
Zachodnia część Polski nie ma szczęścia do browarów rzemieślniczych. Jednym z nielicznych na tym obszarze jest Browar Świebodzin, z którym jak miałem do czynienia...
#627: Bartek/Brewery Hills – Lazy Delight
Browar Brewery Hills to dość dziwny projekt, z początku firmowany wyłącznie nazwiskiem Katarzyny Puchały. Pierwsze sygnały na jego temat pojawiły się dosłownie na chwilę...
#280: Ciechan – Ciechan Eksportowe
Dwie ostatnie recenzje utrzymane były w klimatach lagerowych. Dlaczego więc nie przedłużyć więc tej miniserii i zająć się kolejnym lagerem, tym razem dla odmiany...
#333: Stara Komenda – Porter Komendowy 387
Szczecin browarami restauracyjnymi stoi - w tym 400-tysięcznym mieście działają aż trzy: Stara Komenda, Wyszak oraz Nowy Browar Szczecin. Niestety, z różnych względów rzadko...
#472: Maryensztadt – Projekt 30 #3
Browar Maryensztadt w styczniu ubiegłego roku ruszył z ambitnym projektem, nazwanym po prostu Projektem 30. Polega on na warzeniu piw o ekstrakcie zbliżonym do...
Nalewaki do piwa – sprzęt, który sprawdzi się także w domu
Piwowarstwo domowe jest w Polsce coraz popularniejsze, co widać m.in. po rosnącej liczbie członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Duża w tym zasługa zwiększającej się...
#477: Incognito – Rice IPA
Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...
#1006: ReCraft/Mentzen – Polska Wolność
Witbier kojarzy nam się głównie z lekkim, orzeźwiającym piwem pszenicznym doprawionym skórką gorzkiej pomarańczy i kolendrą. Regularnie jednak polskie browary kraftowe próbują urozmaicić ten...
#427: Tenczynek – Marcowe
Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...