#1088: Nepomucen – Jean-Michel 1
Kawa jest dodawana przez polskie browary kraftowe do różnego rodzaju piwa, ale najczęściej do ciemnych. Takim też tropem poszedł Browar Nepomucen, który brazylijską kawę...
#474: Two Roads Brewing/Evil Twin Brewing – Imperial Biscotti Break
Starość nie radość - wczoraj skończyłem 29 lat. Rozpoczęcie ostatniego roku przed zmianą prefiksu na trójkę z przodu wypadało więc świętować czymś specjalnym. Miałem...
#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy
Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....
#1063: ?/Raduga – Good Company
Browar Raduga swego czasu był częstym bywalcem portalowego działu z recenzjami. Były to czasy, gdy etykiety jego piw nawiązywały swoją formą do plakatów kultowych...
#395: BeerLab/Wokanda – Wniosek Dowodowy
American pale ale to jeden z najczęściej pojawiających się u mnie na blogu stylów. Obok american IPA stał się już on symbolem piwnej rewolucji....
#818: Błonie/Brewery Hills – Azacca
Tzw. single hopy ewidentnie wracają w Polsce do łask. Swego czasu z całej serii piw na jednej odmianie chmielu słynął Doctor Brew, który później...
#912: Nepomucen – Crazy Lines #01: DDH Hazy DIPA
Po serii bardziej odschoolowych piwach z Doctor Brew dziś postanowiłem sięgnąć po coś bardziej współczesnego, więc padło na hazy "ipkę" - tyle, że nie...
#1004: Zarzecze/Funky Fluid – Sour Grapes Seyval Blanc
W ostatnich dniach na polskim rynku zadebiutowały dwie bardzo ciekawe piwno-winne hybrydy - Ale Fusion z kooperacji Browaru Przystanek Tleń, cydrowni Cydr Ignaców oraz...
#382: Waszczukowe – Dzielny Irek
Choć samego Dnia św. Patryka generalnie nie celebruję, to jednak wpis tematyczny się przyda ;). Nie będzie jednak recenzji zielonego piwa, które uważam za...
#745: AleBrowar – Smooth IPA Vanilla
Choć słodkie piwa - takie jak np. pastry stouty - cieszą się w Polsce dużą popularnością, to jednak wydaje się, że moda na milkshake...
#1080: Nepomucen & Funky Fluid – Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple...
Sezon na pumpkin ale, czyli na piwa dyniowe, przypada na późną jesień - koniec października, początek listopada. To wtedy przypada bardzo przeze mnie nie...
#457: BeerLab/Hopito – Citra Sunrise
Szczecin i okolice znów nawiedziła fala upałów. W pokoju, w którym śpię, mam okna od wschodu i już od wczesnego poranka mam gorąco, co...
#1151: Browar Zakładowy – 1000% Normy
Browar Zakładowy regularnie świętuje "jubileusze" okrągłych liczb wyprodukowanych warek piwa. Jesienią zeszłego roku browar z Poniatowej świętował wypuszczenie na rynek tysięcznej partii piwa. Z...
#1178: Browar Stu Mostów & Amundsen – ART+ 34 Imperial Pastry Stout Cheesecake
Tydzień bez recenzji na Portalu o Piwie? Nie można do tej sytuacji dopuścić ;). Ostatnio jestem mocno zapracowany, ale wiele wskazuje na to, że...
#1032: Zarzecze/Kingpin – Mantra
Browar Kingpin słynął niegdyś z umieszczanej na etykietach charakterystycznej świni w różnych kreacjach. Tamte projekty miały dość interesującą, jakby turpistyczną kreskę. Mogło się to...
























