#192: Cantillon – Gueuze 100% Lambic Bio
Dziś wyjątkowy dla mnie dzień - dokładnie rok temu oficjalnie ruszyła strona internetowa Chmielnika Jakubowego. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że nie żałuję decyzji...
#850: Boon – Geuze Mariage Parfait
Jak już pisałem pod koniec lipca, jakiś czas temu zaopatrzyłem się przez internet w kilka dobrych lambików, czyli belgijskich dzikich piw fermentacji spontanicznej. Jakoś...
#841: Boon – Oude Geuze Boon
Imieniny to dobry czas, żeby wyciągnąć coś dobrego. Zawczasu zaopatrzyłem się w kilka (dokładnie pięć) butelek dobrze znanych i cenionych trunków typu lambik. Tak,...
#886: Bayreuther Brauhaus – Bayreuther Hell
Czasem trzeba odpocząć od intensywnej w smaku i aromacie piwnej nowej fali. Ot, tak dla kalibracji kubków smakowych ;). Postanowiłem więc, że w tym...
#946: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Piwa dymione to coś, co się kocha lub nienawidzi. Ja zdecydowanie jestem w tej pierwszej grupie. Bardzo ubolewam, że różnego rodzaju rauchbiery w Polsce...
#769: Chimay – Première
Otwierając na portalu dział "Z zagranicy" powiedziałem sobie, że muszę w końcu mocniej zabrać się za piwa zagraniczne - szczególnie te, które zaliczają się...
#690: Van Steenberge – Gulden Draak 9000 Quadruple
Okolice moich 30. urodzin to dobry moment, aby uszczuplić moje zasoby piw mocnych. A że nie mam ich aktualnie dużo (w końcu trwa jeszcze...
#874: Boon – Framboise Boon
Uwielbiam maliny - to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie letnich miesięcy. Potrafię zjeść ich całą kobiałkę za jednym posiedzeniem ;). Niestety...
#908: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Piwa wędzone można pokochać lub znienawidzić. Myślę, że nie ma osób, które są po środku, dla których piwne wędzonki są czymś neutralnym. Ja jestem...
#794: Chimay – Bleue
Za kilka dni minie miesiąc "kwarantanny" - przez ten czas w ramach akcji #WspieramyPolskiKraft recenzowałem polskie piwa rzemieślnicze. Przed samymi Świętami Wielkanocnymi postanowiłem jednak...
#1097: Heller-Bräu Trum – Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen
Piwo pszeniczne w typie bawarskim, znane też jako weizen, jest kojarzone jako łatwy odbiorze trunek o aromacie bananów oraz goździków. Znany z warzenia kultowych...
#952: Berliner Kindl Schultheiss – Berliner Kindl Weisse Das Original
Berliner weisse to jeden z nielicznych lekkich i kwaśnych niemieckich gatunków piwa. Jest idealne na lato, chociaż obecnie pogoda na zewnątrz nie napawa optymizmem...
#319: Stone Berlin – Stone IPA
Gdy polski kraft coraz poważniej przymierza się do rozlewu piwa do puszek, w niemieckich hipermarketach bez większych problemów można trafić krafty w aluminiowym opakowaniu....
#728: Spaten-Franziskaner-Bräu – Oktoberfestbier
Oktoberfest - chyba najbardziej znana na świecie impreza kręcąca się wokół piwa - jest już dawno za nami. Choć w swojej nazwie ma "październik"...
#48: Schneider Weisse – Aventinus Eisbock
Dziś mija dokładnie miesiąc, odkąd mój blog oficjalnie wystartował w wersji www. Wcześniej, od mniej więcej połowy listopada, prowadziłem mikroblog na Facebooku. Za oficjalną...