#197: Księży Młyn/Browar Okrętowy – Langskip
Szczep drożdży, określany mianem kveik, był jak dotąd w komercyjnym polskim piwowarstwie wykorzystany jedynie kilkukrotnie. Jest on jedyny w swoim rodzaju - choć ponoć...
#801: Psotnik – Psotnik Puka 2 Razy
Dzięki epidemii niejako do łask wraca sprzedaż internetowa piwa. Postanowiłem więc ostatnio sprawdzić, jak to działa w praktyce. Zdecydowałem się na złożenie zamówienia w...
#162: Zarzecze/Kingpin – Aficionado
Jak już kilkakrotnie pisałem tu na blogu, moim drugim hobby powoli staje się herbata. Od dłuższego czasu zabieram się, żeby coś na ten temat...
#813: Recraft/Rockmill & Rebrew – Born from Corn
Browar Rockmill polubił dodawanie kukurydzy do swoich IPA. Kukurydzy, która przez browarników do niedawna była traktowana jako surowiec, którego zadaniem jest obniżenie kosztów produkcji...
#1035: Maryensztadt – Freeky APA
Piwa bezalkoholowe są segmentem rynku piwowarskiego, który - pomimo pandemii i ogólnego spadku spożycia piwa - zyskał na popularności. Jeszcze kilka miesięcy temu wydawało...
#793: Recraft/Rockmill – Buffalo Sheriff
Jak tam u Was po świętach? Mam nadzieję, że koronawirus nie przeszkodził Wam w świętowaniu Wielkanocy :). U mnie jak zwykle było sporo obżarstwa....
#803: Stara Komenda – Bursztynowe
Szczecin browarami restauracyjnymi stoi, a przynajmniej stał przed wybuchem epidemii. Mieście funkcjonują bowiem cztery tego rodzaju lokale: Stara Komenda, Wyszak, Nowy Browar Szczecin oraz...
#596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro
"Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...
#220: Kormoran – Imperium Prunum 2017
500 lajków na facebookowym profilu mojego bloga pękło już w środę. Już jakiś czas temu obiecałem, że na świętowanie tego jubileuszu przeznaczę coś specjalnego....
Piwo w Szczecinie #1: Marshal Food
Piwna Mapa Szczecina, którą już jakiś czas temu zacząłem tworzyć tu na blogu, w swoim założeniu miała być bazą danych, pomocną przy wyborze miejsca,...
#1195: PINTA – PINTA i Okrasa: Porter Bałtycki
Trend współpracy browarów z kucharzami i autorami znanych programów kulinarnych rozpoczął się chyba od kooperacji Browaru Fortuna i Roberta Makłowicza. Moda ta zdaje się...
#628: Browar Miejski Sopot – English Brown
Gdy w kwietniu byłem na krótkim wyjeździe rodzinnym w Gdańsku, udało mi się odwiedzić kilka tamtejszych piwnych miejscówek. Niestety czasu na wszystko nie wystarczyło,...
#1038: ?/Rockmill – Be Wild #2
Jednym ze stoisk, które odwiedziłem podczas szczecińskiego Oktoberfest, był stoisko Browaru Rockmill. Spróbowałem tam kilku piw dostępnych na kranach, ale moją ciekawość przykuł regał...
#530: Zodiak/Olimp – Elektra
Przy okazji poprzedniego recenzowanego przeze mnie piwa - Szabrownika z Browaru Profesja - narzekałem na zbyt niską kwasowość. Dlatego też dziś zabiorę się za...
#1123: Widawa – Marcowe
Wszystko wskazuje na to, że po przerwie związanej z pandemią koronawirusa w tym roku powróci monachijski Oktoberfest Znów hektolitrami poleją się tam tradycyjnie niemieckie...


























