#578: Brasserie de Rochefort – Trapistes Rochefort 10
Od ostatniego wpisu z cyklu Piwna Klasyka minęły już trzy miesiące. Jest to więc najwyższy czas, aby ponownie sięgnąć po coś klasycznego. Dobrze się...
#926: Zapanbrat/Trzech Kumpli – ITAPils
Browar Trzech Kumpli pojawił się na Chmielniku Jakubowym już nie raz. Zazwyczaj byłem bardzo zadowolony piw, które recenzowałem, co znalazło odzwierciedlenie w wysokich ocenach....
#357: Browar Świebodzin – Hejzi
Zachodnia część Polski nie ma szczęścia do browarów rzemieślniczych. Jednym z nielicznych na tym obszarze jest Browar Świebodzin, z którym jak miałem do czynienia...
1018: Sady & Al. Capone – Al Pilsano
Długo się zastanawiałem, do jakiego browaru przypisać dzisiejsze piwo. Al Pilsano bowiem zostało uwarzone w Browarze Sady i dla sieci sklepów Al. Capone. Ciężko...
#180: Zarzecze/Solipiwko – NOMONO 3
Przeglądając dziś ostatnie recenzje na moim blogu zauważyłem, że dawno już nie sięgałem po IPA. Od razu więc zajrzałem do swojej szafki, pełniącej rolę...
#286: Łąkomin – Hop! Sarenka
Z Browarem Łąkomin po raz pierwszy spotkałem się podczas Szczecin Beer Fest, gdzie piłem rewelacyjny tropical stout Leśny Krecik na Wakacjach. Później w Szczecinie...
#475: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky – Fragola
Moimi ulubionymi polskimi owocami są maliny, choć truskawki również lubię. W sezonie ich dostępności jem ich sporo, więc gdy znikają ze sklepów mam ich...
#143: Browar Stu Mostów – WRCLW Schöps
Jednym z kilku kierunków obecnego rozwoju sceny piwnej w Polsce jest przywracanie do życia zamkniętych browarów oraz sięganie po zapomniane, historyczne style piwa. A tych było...
#198: Podgórz – Burgundowy Łowca
Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...
#327: Browar na Jurze/PINTA – Eisbock Grand Prix
Organizatorzy coraz większej liczby konkursów piw domowych przygotowują dla autorów zwycięskich receptur (konkretnej kategorii lub całej rywalizacji) możliwość uwarzenia swojego piwa w profesjonalnym browarze...
#434: Bytów & Rockmill – „O”
Dawno już u mnie nie było żadnego risa, albo imperialnego porteru - ostatnio, niemal miesiąc temu, recenzowałem Going Dark leżakowane w beczce po Wild...
#595: Profesja – Bartnik
Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...
#448: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2018: Piňa Colada Milkshake IPA
Tegoroczna edycja Kuźni Piwowarów jest nieco okrojona, ponieważ zamiast sześciu kategorii tym razem ogłoszonych było jedynie cztery. Na ten moment mogliśmy już spróbować trzech...
#1046: Maryensztadt/Hopito & Deer Bear – Sour Double IPA
Przerwa od mocno chmielonych piw dobrze mi zrobiła. Powoli będę do nich wracał, ponieważ w swoich zapasach mam kilka interesujących tego rodzaju piw. Na...
#384: De Molen&Piwoteka – Łódź i Młyn Sherry BA
Coraz częściej zdarza się, że polskie browary, decydując się na leżakowanie w beczkach mocnych, na rynek wypuszczają je w kilku wersjach. Tak było m.in....
























