#643: Spółdzielczy – Królowa Lodu Rum Jamaica BA
Można śmiało powiedzieć, że piwa wymrażane stały się specjalnością Browaru Spółdzielczego. Browaru wyjątkowego w skali kraju, ponieważ działa on w ramach spółdzielni zatrudniającej osoby...
#450: Stary Browar Kościerzyna – Ciemna 10°
Są takie browary, które kojarzą mi się przede wszystkim z tym, że są miejscem warzenia kontraktowego. Należą do nich choćby Szczyrzycki Browar Cystersów "Gryf",...
#296: Browar Grodzisk – Grodziska White IPA
Reaktywowany nie tak dawno Browar Grodzisk początkowo nie mógł się poszczycić zbyt bogatą ofertą, która oparta była na piwie grodziskim oraz na jego czterech...
#934: Amber – Po Godzinach: Woodside
Dziś trzecia sobota stycznia, a to oznacza, że tego właśnie dnia już po raz szósty obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Z tej okazji planuję serię...
#357: Browar Świebodzin – Hejzi
Zachodnia część Polski nie ma szczęścia do browarów rzemieślniczych. Jednym z nielicznych na tym obszarze jest Browar Świebodzin, z którym jak miałem do czynienia...
#774: Kormoran – Astus Malum
Browar Kormoran sukcesywnie poszerza swoją "sztosową" serię piw, zapoczątkowaną już kilka lat temu przez dobrze nam chyba wszystkim znane Imperium Prunum. Aktualnie liczy sobie...
#496: Amber – Grand Imperial Porter
Był rok bodaj 2008, gdy na półki polskich sklepów trafił Grand Imperial Porter z Browaru Amber. Aż trudno uwierzyć, że od tamtego momentu minęła...
#627: Bartek/Brewery Hills – Lazy Delight
Browar Brewery Hills to dość dziwny projekt, z początku firmowany wyłącznie nazwiskiem Katarzyny Puchały. Pierwsze sygnały na jego temat pojawiły się dosłownie na chwilę...
#280: Ciechan – Ciechan Eksportowe
Dwie ostatnie recenzje utrzymane były w klimatach lagerowych. Dlaczego więc nie przedłużyć więc tej miniserii i zająć się kolejnym lagerem, tym razem dla odmiany...
#212: Bytów/Rockmill – Juicy Delight
Od jakiegoś czasu w Polsce coraz częściej mówi się o stylu, który zwie się vermont IPA albo new england IPA. W sumie nie bardzo jeszcze...
#333: Stara Komenda – Porter Komendowy 387
Szczecin browarami restauracyjnymi stoi - w tym 400-tysięcznym mieście działają aż trzy: Stara Komenda, Wyszak oraz Nowy Browar Szczecin. Niestety, z różnych względów rzadko...
#472: Maryensztadt – Projekt 30 #3
Browar Maryensztadt w styczniu ubiegłego roku ruszył z ambitnym projektem, nazwanym po prostu Projektem 30. Polega on na warzeniu piw o ekstrakcie zbliżonym do...
#693: Witnica/Smaki Podhala – Giewońciak
Dziś na tapecie piwo - Giewońciak uwarzony dla Smaków Podhala, które swoją nazwą obecnie może kojarzyć się z niedawnymi tragicznymi wydarzeniami na szczycie Giewontu,...
#1006: ReCraft/Mentzen – Polska Wolność
Witbier kojarzy nam się głównie z lekkim, orzeźwiającym piwem pszenicznym doprawionym skórką gorzkiej pomarańczy i kolendrą. Regularnie jednak polskie browary kraftowe próbują urozmaicić ten...
#477: Incognito – Rice IPA
Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...