#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat
Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...
#924: Sady/Mentzen – Piwo Wolnościowe
Ostatnie kilka tygodni na Chmielniku Jakubowym upłynęło pod znakiem Browaru Mentzen, z którym nawiązałem współpracę. Dziś ostatnie piwo z tej serii - na koniec...
#863: Lubicz – Leżak
Gdy otrzymałem od Browaru Lubicz zestaw czterech piw, miałem zamiar zrecenzować je jeszcze w sierpniu - w miesiącu, w którym obowiązywała promocja na darmową...
#1092: ?/NOOK & Viking Malt – Wonderland
Tegoroczne Święto Porteru Bałtyckiego przeszło na portalu przeszło trochę bez echa. Stało się tak, ponieważ w swoich zasobach nie miałem żadnego porteru. Sytuacja się...
#771: Maryensztadt – Wild & Funky Straight Lambic
Czwarte urodziny portalu to dobra okazja, żeby sięgnąć po coś wyjątkowego. Dobrze się złożyło, że przed kilkoma dniami otrzymałem w przesyłce naprawdę efektownie wyglądające...
#560: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Taura
Na podium organizowanego przeze mnie plebiscytu na Nowość Miesiąca znalazły się dwa piwa z Browaru Trzech Kumpli: PiA oraz Taura. To pierwsze już...
#1166: Połczyn-Zdrój – Połczyn Ultimate Hoppen Pilzner
Spędzając krótki urlop na terenie tzw. Szwajcarii Połczyńskiej, nie mogłem nie sprawdzić aktualnej formy Browaru Połczyn-Zdrój. Przy okazji wizyty w tym urokliwym mieście trafiłem...
#848: Lubicz – Pszeniczne
Browary restauracyjne - z punktu widzenia beer geeka - mają jeden zasadniczy minus. Warzone przez nie piwa są dostępne wyłącznie komina - zdobycie ich...
#416: Bytów – Pils
W wywiadzie udzielonym dla strony WieleLiter.pl wspomniałem, że wg mnie piwa rewolucja w najbliższym czasie przypomni sobie o stylach klasycznych, a konsumenci coraz częściej...
#246: Browar Łąkomin – Basior
Browar Łąkomin jeszcze do stycznia 2017 r. był uznawany za najmniejszy browar rzemieślniczy w Polsce - wtedy bowiem maleńka warzelnia o wybiciu 0,9 hl...
#990: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Misty
Dziś piwa typu new england IPA stały się w polskim krafcie codziennością. Historia tego stylu zaczęła się mniej więcej w 2016 r., gdy za...
#459: AleBrowar – Hula Hop
Kolendra w piwie kojarzy się nam zwykle z witbierami. No, ewentualnie jeszcze z gose. Tymczasem jest ona składnikiem również hybrydowego stylu, jakim jest white...
#165: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Milk Stout
Tegoroczna Kuźnia Piwowarów zbliża się już ku końcowi - na rynek trafiło właśnie ostatnie piwo z edycji 2016, czyli Rauchbier. Tymczasem w szkicach mojego...
#608: Doctor Brew – Experimental American IPA
Od rozpoczęcia przez Doctor Brew warzenia w Browarze Lwówek, minęło już kilka miesięcy. Jest to więc najwyższa pora, aby sprawdzić, jak wygląda forma produkowanych...
#757: Browar Bury – Sweet Stout Kawa i Tonka
No i przyszedł czas na ostatnie piwo z zestawu, jaki otrzymałem już jakiś czas temu od Browaru Bury. Zostawiłem sobie je na koniec, ponieważ...



















