#391: Waszczukowe – Grażyna Sprężyna
Posmak toffee w piwie mnie osobiście kojarzy się z jedną z wad - z diacetylem. Choć zwykle opisywany jest jako aromat masła lub popcornu...
#844: Fortuna – Komes Barley Wine
Dziś u mnie na dworze niezbyt gorąco, chociaż 21 stopni to chyba maksymalna akceptowalna przeze mnie temperatura powietrza. Korzystając z tego, że nie ma...
Browary Szczecina: multitap Nowy Browar Szczecin
Będąc w miniony czwartek w Szczecinie, miałem nieco czasu wolnego w okolicach Bramy Portowej. W pobliżu tego jednego z największych skrzyżowań w stolicy Zachodniego...
#204: Niechanowo/Kingpin – Stories: Hello Stranger
Browar Kingpin od początku swojej działalności warzył (i warzy nadal) piwa z ciekawymi, często odjechanymi i nieznanymi w Polsce dodatkami. I tak mieliśmy już...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
#779: Marysia/Brokreacja – Cooking with Beelzebub
Nie lubię sięgać po produkty, które nawiązują, bądź też kojarzą się z okultyzmem. Z tego powodu nie pojawiają się u mnie piwa uwarzone przez...
#478: Bytów & Rockmill – „T”
Przyszedł czas na ostatni z czterech imperialnych porterów, które otrzymałem na początku roku od Browaru Bytów. Mowa tu o całej serii piw, będącej owocem...
#415: BeerLab/Wokanda – Porozumienie Stron
Z pszenicznym podstylem IPA, czyli wheat IPA, jest pewien problem. Jest on bowiem na różne sposoby interpretowany. Dodatkowo w sensorycznej nomenklaturze funkcjonuje zbliżony do...
#951: Maryensztadt/Monkey – Hop K.O.!
Browar Monkey do tej pory nie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym - aż do dziś :). Dzięki nadesłanym mi przez sklep internetowy Kraftowe.com, mam...
#723: Marysia/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Misty Belgian
Powoli zbliżamy się do zakończenia przeglądu aktualnego portfolio marki Craft Kingdom Brewery od Browaru Mistrzowie Smaku. Przekrój był szeroki, chociaż mi trochę brakuje ciemnego...
#1031: Brofaktura – Desitka
Gdy rozmawiam z kimś na temat czeskiego piwowarstwa i warzonych w Czechach piw, często słyszę narzekania na tzw. "desitki". Moi rozmówcy narzekają, że jest...
#50: Nepomucen – Stout Bourbon Barrel Chips
Browar Nepomucen to bardzo ciekawa inicjatywa powstała w Polsce w ostatnim roku. Jej wyjątkowość polega choćby na tym, że jest to browar stacjonarny, a tych...
#939: Green Head – I’m Blue
Przez ostatnie dwa tygodnie zrecenzowałem całkiem sporą grupkę lagerów - głównie za sprawą Święta Porteru Bałtyckiego, ale nie tylko. Jako, że "ramówka" recenzji na...
#403: Beer Bros./Hoppy Beaver – Start Me Up!
Browar Hoppy Beaver po dwóch pierwszych nietypowych swoich piwach (recenzowany już na blogu scottish ale oraz belgian tripel), które miały niewiele wspólnego z chmielowością,...
#859: Kraftwerk – High Hops
Dawno już nie piłem takie klasycznej amerykańskiej "ipy" - ostatnio pojawiają się u mnie z reguły te w wariancie hazy, DDH, czy new england....



















