#862: Warsztat Piwowarski – RISzard III
Imperialne stouty - podobnie jak "ipy" - mocno przez ostatnie lata ewoluowały. Od palonych, intensywnie goryczkowych, risy obecnie przeszły w piwa słodkie, czekoladowo-kawowe, do...
#679: Nepomucen/Gwarek – Na Horyzoncie
American pale ale to styl znany każdemu, kto choć trochę interesuje się nowofalowym piwem. Obecnie jest to już stały punkt oferty browarów kraftowych. Niezbyt...
#213: Bytów/Olimp – Bacchus
Browar Olimp już od dłuższego czasu jest obecny na naszym rynku. Choć na moim blogu pojawiło się już ponad 200 opisów piwa, to browar...
#954: Brofaktura – 26° Imperial Vanilla Coffee Milk Stout
Restauracyjny Browar Brofaktura z Siedlec przysłał mi ostatnio sporo dobroci. W przesyłkach znalazło się miejsce zarówno na style klasyczne, jak i bardziej nowofalowe -...
#366: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Pół czarnej u Roszka
Choć wielkimi krokami zbliża się marzec, to jednak prognozy pogody na najbliższe dni zapowiadają powrót zimy i siarczystych mrozów. Zanim to jednak nastąpi, postanowiłem...
#367: Profesja/wBrew – Berlin-Air Weisse
Berliner weisse to jedno z ciekawszych piw zaliczanych do niemieckiej klasyki. Dzięki wysokiej kwasowości oraz niskiej zawartości alkoholu jest też świetnym napojem na lato,...
#838: Gryf/Brokreacja – The Barber
W dyskontach pewnej niemieckiej sieci na literę "L" dość regularnie pojawiają się piwa kraftowe. Ostatnio na tamtejsze półki sklepowe trafiło piwo z podstawowej linii...
#963: Palatum – Primus
Z Browarem Palatum miałem do tej pory kontakt dwukrotnie. Po raz pierwszy podczas festiwalu Szczecin Beer Fest w 2017 r., a później podczas mojej...
#753: Nepomucen/Browar Odrzański – Kapitan
Gdy w połowie grudnia zadebiutował na Chmielniku Jakubowym Browar Odrzański, degustację mocno zepsuł obecny w Rusałce diacetyl. Dziś inicjatywa Krzysztofa Czechanowskiego będzie mieć szansę...
#876: Łąkomin – Miedjed w Kentucky
Ostatnio mam fazę na miody - i nie mam tu na myśli jedynie miody pitne, ale też te zwyczajne, niealkoholowe. Moją uwagę przykuwają jednak...
#864: Browar Grodzisk – Bezalkoholowe Mango Ale
Wakacje już za nami i w sumie tak się jakoś w tym roku złożyło, że nie miałem dłuższego urlopu. OK, byłem tydzień nad jeziorem...
#752: Recraft/Rockmill – Fun Times
Wszystkie dotychczas recenzowane przeze mnie piwa Rockmilla były warzone w Browarze Kaszubskim Bytów. Kilka miesięcy temu - w lipcu ubiegłego roku - browar ten...
1050: ?/Brokreacja – Call to Create: Stream
Dziś ważny dzień dla Jurka Gibadły odpowiadającego m.in. za marketing Browaru Brofaktura. Wieczorem w krakowskim lokalu BroPub by Brokreacja odbędzie się oficjalna premiera jego...
#1072: Nepomucen – Carpio 2021
Dolina Baryczy to park krajobrazowy leżący na pograniczu dwóch województw - dolnośląskiego oraz wielkopolskiego. Słynie ona nie tylko z samej rzeki i jej walorów...
#867: Przystanek Tleń/Last Bell – Assus Granum
Mało znany wśród beer geeków kontraktowy Browar Last Bell zaliczył na Chmielniku Jakubowym całkiem niezły debiut. Warzone przez niego piwa nie są niestety dostępne...


























