#881: Maryensztadt/Dziki Wschód – Borys Kuloodporny Buffalo Trace BA
Spośród piw, które otrzymałem kilka tygodni temu od Browaru Dziki Wschód, zrecenzowałem już prawie wszystkie - na łamach portalu przeczytacie już recenzje Konia z...
Historia piwa, czyli jak powstał ten alkohol?
Piwo jest dla nas czymś powszednim. Dla wielu jest ono wręcz produktem pierwszej potrzeby. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że trunek ten towarzyszy nam...
#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus
W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....
#742: Błonie/Brewery Hills – Mosaic
Mosaic to chyba moja ulubiona odmiana chmielu. Jest ona dla mnie bardzo charakterystyczna pod względem wnoszonych przez nią aromatów i posmaków. I każdy piwo,...
#1038: ?/Rockmill – Be Wild #2
Jednym ze stoisk, które odwiedziłem podczas szczecińskiego Oktoberfest, był stoisko Browaru Rockmill. Spróbowałem tam kilku piw dostępnych na kranach, ale moją ciekawość przykuł regał...
#827: Błonie/Brewery Hills – Strawberry
Powoli kończy się sezon na truskawki. Owoce te lubię, ale nie żeby tak jakoś szczególnie. Może to kwestia tego, że w sklepach i na...
#176: Gościszewo/AleBrowar – Salty Barbara
Miniony rok upłynął w Polsce pod znakiem piw kwaśnych - pojawiło się ich naprawdę sporo (wg wyliczeń ekipy blogu Piwna Zwrotnica około 60 pozycji)....
#729: Gryf/Funky Fluid & Marcin Mason Chmielarz – Funky Mason
W Polsce przeciętnemu konsumentowi piwa styl porter praktycznie od razu kojarzy się z mocnym ciemnym, ewentualnie słodkim piwem. W większości przypadków jest to jednak...
#752: Recraft/Rockmill – Fun Times
Wszystkie dotychczas recenzowane przeze mnie piwa Rockmilla były warzone w Browarze Kaszubskim Bytów. Kilka miesięcy temu - w lipcu ubiegłego roku - browar ten...
#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec
Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....
#421: Łąkomin – Rzeka Pełna Mleka
O Browarze Łąkomin w Szczecinie i okolicach jest coraz głośniej. Na początku maja dość głośnym echem odbiła się premiera pierwszego w Polsce piwa leżakowanego...
#596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro
"Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...
#1057: ReCraft/Piwne Podziemie – Tropicalia
Nie wiem, czy też to zauważyliście, ale ostatnio ciężko kupić IPA o zawartości alkoholu poniżej 6%, za to jest duży wybór piw o woltażu...
Przeczytałem książkę Kopyra [recenzja]
W końcu, po dwóch tygodniach od oficjalnej premiery (która odbyła się 26 października), skończyłem książkę pt. "Piwo - wszystko, co powinniście wiedzieć, aby nie...
#949: Łąkomin – Basior na dzikim torfowisku
Uff, na szczęście dość szybko odzyskałem po COVIDzie smak i węch. Może zmysły te nie są jeszcze w takiej formie jak przed zakażeniem koronawirusem,...


















![Przeczytałem książkę Kopyra [recenzja]](https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wp-content/uploads/2016/11/DSC_1869-150x150.jpg)





