#461: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky – Twinster
Obecnie chyba nikt już nie podnieca się nowymi browarami, przez co ich debiuty coraz częściej przechodzą jakby bez echa. Są jednak wyjątki, jak choćby...
955: Bytów/Widmo – Pierwsza Poprawka
Jak pewnie zauważyliście, dość regularnie staram się sięgać po piwa z browarów, które jeszcze u mnie nie gościły. Ostatnio wpadłem na małe zakupy do...
#481: Hohenthanner Schlossbrauerei/Berliner Berg – Pale Ale
Niemcy to nie tylko klasyka: pilsy, weizeny, marcowe, czy też koźlaki. Coraz częściej można u naszych zachodnich sąsiadów trafić na propozycje browarów kraftowych. Jakkolwiek...
#810: Jastrzębie – Jastrzębskie Klasyczne Żytnie
O Browarze Jastrzębie stało się głośno za sprawą zakończonej w styczniu 2019 r. emisji akcji, która zakończyła się zebraniem ponad 3,8 miliona złotych. Do...
#915: Błonie – Kampinoskie Sosnowe
Browar Błonie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym już wielokrotnie, ale w charakterze browaru, w którym swoje piwa warzyły różne browary kontraktowe. Dziś jednak po...
#440: Browars – Piwo Limanowskie Pszeniczne
Nie od dziś wiadomo, że z piwami nawiązującymi nazwą do miejsc turystycznych trzeba być ostrożnym. Przypomnieć tu wystarczy choćby słynny Łebski Browar, piwa zakopiańskie,...
#744: Profesja/Browar Odrzański – Rusałka
Latem tego roku jednym z najczęściej recenzowanych przeze mnie stylów piwa było american wheat. Lekki, dość łagodny, ale jednocześnie intensywnie nachmielony trunek świetnie sprawdza...
#538: Steamworks Brewing – Killer Cucumber Ale
Za warzywami, ogólnie mówiąc, nie przepadam - o niewielu z nich mogę powiedzieć, że je lubię. Ba, np. takich soków warzywnych, które są dostępne...
#628: Browar Miejski Sopot – English Brown
Gdy w kwietniu byłem na krótkim wyjeździe rodzinnym w Gdańsku, udało mi się odwiedzić kilka tamtejszych piwnych miejscówek. Niestety czasu na wszystko nie wystarczyło,...
#328: Marston’s Brewery – Pedigree
Z czym kojarzy się Wam słowo "Pedigree"? :). Idę o zakład, że z karmą dla psów. Okazuje się jednak, że w języku angielskim jest...
#464: Witnica – Klasyka Gatunku
Czy cechy, które w piwie zwykle są uznawane za wady, mogą stać się znakiem rozpoznawczym browaru, który nie robi nic, aby je wyeliminować? :)....
#19: Bojanowo – Bojan Toporek
Dziś na blogu po raz pierwszy zrecenzuję piwo z browaru regionalnego. Browar Bojanowo należy do grupy BRJ (Browary Regionalne Jakubiak). Obecnie przedsiębiorstwo to jest...
#493: Pivovara Daruvar – 5th Element Beer LELA
Gdy myślimy o połączeniu ale'a i lagera, na myśl nam przychodzą zwykle hybrydy: kölsch i altbier. Tymczasem ostatnio trafiłem na inny, niespotykany wcześniej przeze...
#571: Staropramen – Braník Světlý
Nie cierpię "walenia tynków" a.k.a. Walentynek. Nie znajdziecie więc u mnie żadnego wyjątkowego wpisu z tej okazji :P. Ba, na ten dzień postanowiłem wybrać...
#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA
Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...
























