#144: Browar Jana – Mañana
Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...
#622: ?/Wokanda – Wrobiony
Spośród wszystkich piw wędzonych jednymi z moich ulubionych są wędzone koźlaki, które pokochałem niegdyś za sprawą kultowego Urbocka z Browaru Schlenkerli (swoją drogą muszę...
#708: Marysia/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Tropical Cruise
No i mamy kalendarzową jesień. Nie żebym jakoś szczególnie przez to płakał, bo dopóki będzie ciepło (tj. 15-20 stopni), to taką jesienną aurę bardzo...
#452: Beer Bros./Hoppy Beaver – Some Like It Hoppy
Belgian IPA - mam wrażenie, że jest to jeden z trudniejszych rodzajów IPA, albo po prostu nie trafia on w mój gust. Nie wiem,...
#335: Nepomucen & BIRBANT – NEBIR
W 2017 r. polskie browary rzemieślnicze zaczęły odważnie sięgać przy warzeniu swoich nowych piw po dodatki owocowe. I to nie po jakieś okropne syropy...
#543: Browar Jana/Piwne Podziemie – Triple Vision
Po dość długiej przerwie, w niedługim czasie pojawi się na moim blogu kilka double (a.k.a. imperial) IPA. Latem nie miałem na nie jakoś ochoty...
#479: De Brabandere – Petrus Tripel
Z zestawu sześciu piw z belgijskiej serii Petrus, która swego czasu pojawiła się w sklepach sieci Lidl, zostały mi jeszcze do opisania dwa piwa....
#370: Kamionka/Czarnków – Konstancin Żytnie niefiltrowane
Najbardziej znanym piwem świętej pamięci Browaru Konstancin było Konstancin Żytnie. Przez długi czas był to jedyny w Polsce roggenbier, czyli piwo żytnie w typie niemieckim....
#670: Zarzecze/Kingpin & Genys Brewing Co. – Marquis
Nie jestem może jakimś wielkim miłośnikiem miodu - lubię głównie te ciekawsze w smaku, jak np. gryczany, czy akacjowy. Znacznie chętniej sięgam po miody...
#57: Darguner Brauerei – Darguner Bockbier Dunkel
Dziś chciałbym Wam zaprezentować piwo w jednym z najbardziej klasycznych stylów wywodzących się z Niemiec - Darguner Bockbier Dunkel z Browaru Darguner, mieszczącego się w...
#1121: Lubrow – Hop Feast Eight (Galaxy, Mosaic, Mandarina Bavaria)
Kilka dni temu zajmowałem się tematem triple IPA. Dziś pozostanę jeszcze w świecie mocniejszych "ipek", tyle że podwójnych. A pomoże mi w tym Browar...
#586: ?/Szpunt – Coffeecup
Wśród bogactwa używanych przez browary dodatków, kawa wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością. Najczęściej spotkać go można w piwach ciemnych, co dodatkowo podbija i...
#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików
Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...
#737: Browar Zamkowy Cieszyn – West Coast IPA Cieszyńskie
Browar Zamkowy Cieszyn ma szerokie portfolio, które może zainteresować miłośników zarówno piwnej klasyki, jak i nowej fali. Wybór jest szeroki - dlatego też co...
#191: Pravda – Frau Ribbentrop
Na moim blogu staram się raczej nie tykać polityki, jednak nie zawsze się tak da, głównie za sprawą różnych kontrowersyjnych pomysłów, czy to polityków...
























