#476: Tychy/Kompania Piwowarska – Książęce Porter
Polska porterami bałtyckimi i ich imperialnymi wersjami stoi. W zasadzie ogromną ich większość można uznać za udane. Nawet duże browary przemysłowe mają w swojej...
#273: Zarzecze/BIRBANT – Peach Hopsbant Milkshake IPA
Jednym z głównych piwnych trendów lata 2017 roku był wysyp tzw. milkshake IPA. Żadne z nich - póki co - na moim blogu jeszcze...
#627: Bartek/Brewery Hills – Lazy Delight
Browar Brewery Hills to dość dziwny projekt, z początku firmowany wyłącznie nazwiskiem Katarzyny Puchały. Pierwsze sygnały na jego temat pojawiły się dosłownie na chwilę...
#452: Beer Bros./Hoppy Beaver – Some Like It Hoppy
Belgian IPA - mam wrażenie, że jest to jeden z trudniejszych rodzajów IPA, albo po prostu nie trafia on w mój gust. Nie wiem,...
#391: Waszczukowe – Grażyna Sprężyna
Posmak toffee w piwie mnie osobiście kojarzy się z jedną z wad - z diacetylem. Choć zwykle opisywany jest jako aromat masła lub popcornu...
#516: Fortuna – Komes Poczwórny Bursztynowy
Browar Fortuna na tegorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczym zdobył trzy medale. Nagrodzone zostały: Komes Porter, Komes Potrójny Złoty oraz Miłosław Bezalkoholowe IPA. Jakkolwiek bardzo dobrą formę...
#529: Profesja – Szabrownik
Mówiąc o piwnych hybrydach, mamy na myśli zwykle połączenia kilku stylów. Istnieją też hybrydy piwa z innym rodzajem alkoholu - braggot (mariaż piwa i...
#244: ?/Piwojad – Onyks
Przez szafkę, pełniącą rolę mojego barka, przewija się ostatnio naprawdę sporo różnych piw. Obecnie mam pewnie ponad 30 butelek ;). Do niedawna ogarniałem swoje...
#393: BeerLab – Piaseczyńskie Polskie Żyto
Po bardzo dobrym weizenie z beerlabowej serii piw piaseczyńskich postanowiłem, że jeszcze przez chwilę zatrzymam się w podobnych klimatach. Początkowo bowiem myślałem, że Piaseczyńskie...
#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików
Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...
#144: Browar Jana – Mañana
Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...
#586: ?/Szpunt – Coffeecup
Wśród bogactwa używanych przez browary dodatków, kawa wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością. Najczęściej spotkać go można w piwach ciemnych, co dodatkowo podbija i...
#207: Wąsosz/Hopster – Czarny Szkuner
Szczeciński browar kontraktowy Hopster zaczyna decydować się na coraz śmielsze kroki - ostatnio ogłosili, że wypuszczą trzy piwa z dodatkiem owoców. Wcześniej, w okolicy...
#270: Bartek/Doctor Brew – Azacca Single Hop IPA
Zanim Doctor Brew poszedł w beczki, lagery i piwa z dodatkami, eksplorował temat różnych odmian chmielu i różnic między nimi. Pomysł ten zaowocował całą...
#8: Browar w Grodzisku Wlkp. – Bernardyńskie Ciemne
Piwo Bernardyńskie Ciemne to chyba, jak dobrze pamiętam, najnowsze piwo z reaktywowanego przez Fortunę Browaru w Grodzisku Wielkopolskim. Piwo jest bardzo daleką wariacją na...


























