#574: Błonie/Nook – Czas na Przerwę
Ostatnio królowały u mnie piwa ciemne, przeplatane od czasu do czasu innymi rzadziej u mnie spotykanymi stylami. "Ipki" jakoś zeszły na drugi plan. Przydałoby...
#1163: ?/Funky Fluid – Acid Trip: Nelson Sauvin & Passion Fruit
Jak już wielokrotnie pisałem tu na Portalu, nie przepadam za triple IPA. Mimo intensywnego chmielenia tego rodzaju trunki są zazwyczaj bardzo słodkie, ciężki, zalepiające....
#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...
#412: Beer Bros./Hoppy Beaver – Dark Angel
Dzisiejsza recenzja miała pojawić się u mnie na blogu jeszcze w trakcie majówki, ale jakoś nie było czasu i sił na jej dokończenie. Do...
#862: Warsztat Piwowarski – RISzard III
Imperialne stouty - podobnie jak "ipy" - mocno przez ostatnie lata ewoluowały. Od palonych, intensywnie goryczkowych, risy obecnie przeszły w piwa słodkie, czekoladowo-kawowe, do...
#1081: ?/Hopito – Doodle
Spośród nowofalowych odmian chmielu najbardziej lubię te, które oferują coś innego niż tylko cytrusy i owoce tropikalne. Dlatego tak bardzo lubię np. Mosaic. Do...
#1037: Brofaktura – Wheat IPA (Pink Boots Blend)
Jeszcze nie tak dawno styl określany jako wheat IPA był popularny, szczególnie wśród konsumentów, którzy poszukiwali łagodniejszych, mniej goryczkowych "ipek". Dziś tego rodzaju piwa...
#198: Podgórz – Burgundowy Łowca
Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...
#582: Czarna Owca – exlibRIS (A.D. 2018)
Czarna Owca była jednym z pierwszych browarów kraftowych, z którym nawiązałem współpracę barterową. Od tamtej pory minęły już prawie dokładnie dwa lata, a więc...
#1004: Zarzecze/Funky Fluid – Sour Grapes Seyval Blanc
W ostatnich dniach na polskim rynku zadebiutowały dwie bardzo ciekawe piwno-winne hybrydy - Ale Fusion z kooperacji Browaru Przystanek Tleń, cydrowni Cydr Ignaców oraz...
#834: Miedziowy44 – Miedziowe44 Coco Island
Z czym Wam kojarzy się połączenie wiórków kokosowych i czekolady? :). U mnie pierwszym skojarzeniem jest chyba znany Wam wszystkim baton Bounty. Tak na...
#1065: ?/Funky Fluid – Coconut Pastry Imperial Stout
Gdy polskie piwa kraftowe zaczęły się pojawiać w marketach i dyskontach, myślałem, że trafią tam pozycje ze stałej, podstawowej oferty browarów, a cała reszta...
#953: ReCraft/Mentzen – Filozofia XD
Żytnie piwa typu roggenbier to w Polsce rzadkość. Ba, nawet w ich ojczyźnie - Niemczech - trafić na nie ciężko. Zresztą wystarczy spojrzeć na...
#750: ?/Incognito, Dziki Wschód & PolishHops – DDH ATL Polish Hazy Double IPA
Na piwnych imprezach bywam rzadko. Dlatego też piwa pojawiające się wyłącznie na festiwalach do mnie zazwyczaj nie docierają. Dlatego naprawdę ucieszyłem się, że jedna...
#4: Pracownia Piwa – Andrus
Piwo uwarzone z dodatkiem jednego chmielu - Nelson Sauvin. Jak dotąd z piw single hop z jego dodatkiem piłem tylko IPA od Birbanta, które...