#597: Sady/Moczybroda – Żar Tropików

Weizen - trudno o bardziej klasyczny styl ;). Niektórzy zapewne słowo "klasyczny" z chęcią zamieniliby na wyraz "nudny". Ja jednak bawarskie pszenice lubię, choć...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

#463: Browar na Jurze/PINTA – Bawarka

Piwo pszeniczne - mimo że stylów piwa, do których używa się pszenicy (czy to w formie słodu, czy też niesłodowanej lub płatków) jest naprawdę...

#446: BeerLab/Wokanda – Świadek Incognito

Browar Wokanda, choć nie robi wokół siebie szumu, to jednak sukcesywnie powiększa swoje portfolio. Po serii piw nowofalowych, z których zrecenzowałem milk stout, coffee...

#440: Browars – Piwo Limanowskie Pszeniczne

Nie od dziś wiadomo, że z piwami nawiązującymi nazwą do miejsc turystycznych trzeba być ostrożnym. Przypomnieć tu wystarczy choćby słynny Łebski Browar, piwa zakopiańskie,...

#417: Tenczynek – Pszeniczne

O dobrego weizena w Polsce wciąż jest niełatwo. Rzemieślnicy rzadko po ten styl sięgają, a browary regionalne (czy też średnie, jak wolę je określać)...

#407: Eichbaum/Perlenbacher – Patronus

Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem mniej więcej w 2011-2012 r., piwnych ciekawostek szukałem głównie w marketach. Sporą zasługę w rozwoju moich zainteresowań miał...

#383: BeerLab – Piaseczyńskie Pszeniczne

Za dzisiejszą recenzję miałem zabrać się wcześniej, jednak pół dnia zeszło mi na prace konserwacyjne mojej strony. Jeśli trafiliście na moment, w którym blog...

#344: Kamionka/Czarnków – Konstancin Pszeniczne niefiltrowane

Pamiętacie Browar Konstancin? Swego czasu był on znany z dobrego i chyba jedynego na polskim rynku roggenbiera, czyli piwa żytniego w typie niemieckim. Niestety,...

Browary Szczecina: Stara Komenda

Wstyd się przyznać, jak rzadko odwiedzam szczecińskie browary restauracyjne.  A mieszkam od nich w najgorszym przypadku godzinę jazdy komunikacją miejską. W Nowym Browarze Szczecin...

#314: Erdinger Weißbräu – Erdinger Weißbier

Recenzowanego wczoraj Mikkeller Blacka od bohatera dzisiejszej recenzji, jakby się wydawało, różni dosłownie wszystko. A jednak, jest pewna cecha wspólna - oba piwa zakupiłem...
Dva Klasa

#272: Pivovara Medvedgrad – Dva Klasa

Zaczynam tegoroczną serię wpisów z recenzjami piw chorwackich. W tym roku okazało się, że w Chorwacji z kraftem jest coraz lepiej i piwa rzemieślnicze...

#210: Zadyma – Pszeniczne

Jak zapewne wiecie, w żelaznym kanonie piw serwowanych w browarach restauracyjnych zwykle znajdują się trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Nie mogło ich...

#144: Browar Jana – Mañana

Myśląc o piwie pszenicznym wielu z nas automatycznie bierze pod uwagę bananowo-goździkowe weizeny. Jako klasyczny styl, piwa te trochę ucierpiały w starciu z nowofalowymi gatunkami...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Sąd arbitrażowy: przejęcie cieszyńskiego browaru zgodne z umową

Należąca do Adama Ledy spółka Leda FI sp. z o.o. przegrała proces przed Sądem Arbitrażowym ze spółką MJG Investments FIZAN będącą obecnym współwłaścicielem Arcyksiążecego...

Duvel padł ofiarą ataku cybernetycznego

Pięć browarów belgijskiego Duvela padło ofiarą ataku hakerskiego. Konieczne było wstrzymanie produkcji. Do zdarzenia doszło w ubiegłym tygodniu.Jak czytamy w komunikatach dot. zdarzenia, w...

Już w ten weekend jubileuszowa edycja Piwowarów

Już w najbliższy weekend, tj. 8 i 9 marca w Łodzi odbędą się X Piwowary. Podczas targów swoje stoiska będzie mieć blisko 30 polskich...

Hoppy Bock nowym piwem z Browaru Amber

Browar Amber przygotował nowe piwo, które trafiło do serii Po Godzinach. To Hoppy Bock, czyli mocno chmielony podwójny koźlak (doppelbock).- Nasz nowy, mocno chmielony...

Piwo jopejskie z AleBrowaru trafia do sprzedaży

AleBrowar wprowadza do sprzedaży piwo jopejskie. Autorem odtworzonej historycznej receptury jest Arkadiusz Wenta, który przez 12 lat współpracował m.in. z Pomorskim Parkiem Naukowo Technologicznym.–...

Najlepsze w stylu hefeweizen:

#485: Binding – Schöfferhofer Hefeweizen

1200. tekst na moim blogu postanowiłem poświęcić piwnej klasyce. Do tego grona zaliczam piwa, które od wielu, wielu lat trzymają poziom i - pomimo,...

#1192: Browar Tarnobrzeg – Santarosa

Weizen to piwo pszeniczne, które kojarzone jest z reguły jako trunek lekki, orzeźwiający, ale też jednocześnie wyrazisty pod względem estrowo-fenolowego aromatu i smaku. Jego...

#463: Browar na Jurze/PINTA – Bawarka

Piwo pszeniczne - mimo że stylów piwa, do których używa się pszenicy (czy to w formie słodu, czy też niesłodowanej lub płatków) jest naprawdę...

#513: BIAŁY – Złota Pszenica

Jeszcze rok temu o kraftowego weizena było ciężko. Piwa w tym stylu do niedawna były domeną browarów restauracyjnych oraz wielkich browarów, które są w...

#778: Švyturys – Baltas White Hefeweizen

O dobrego weizena w Polsce obecnie nietrudno. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno tak sielsko nie było - ba, żaden z koncernów...