#947: Maryensztadt – Darkness My Friend: Chocolate Cherry Cream Stout
Powoli wracam do życia po COVIDzie, który to był przyczyną pustek na portalu przez ostatnie dwa tygodnie. Nie przechodziłem tej choroby w sposób jakiś...
Premiera Gryfusa i odwiedziny 2 szczecińskich browarów [minirecenzje 629-639]
Sobotnia (11 maja) premiera nowego browaru kontraktowego ze Szczecina - nie mogłem przeoczyć tej okazji, aby po raz kolejny odwiedzić szczeciński multitap SŁODY. Niestety,...
#605: Pracownia Piwa – Kwaśne Przygody Exotic
Pracownia Piwa - odkąd zaczęła rozlewać swoje piwa do butelek - była kojarzona z małymi buteleczkami o pojemności 0,33 litra. Ja osobiście tę pojemność...
#824: Maryensztadt/Dziki Wschód – Koń z Walony / Szalony Koń
Lubię, gdy browary kreatywnie podchodzą do wymyślania nazw swoich nowych piw. Takim niedościgniętym dla mnie wzorem wśród polskich kraftowców jest Browar Harpagan. Sporą kreatywnością...
#747: Browar Bury – Sour Ale Czarna Porzeczka
Dziś premiera Wiedźmina - nie zdziwcie się więc, że w najbliższych dniach będzie mniej wpisów na profilu :P. Korzystając jednak z chwili czasu sięgnąłem...
#460: Warsztat Piwowarski – Frutal
Piwa z wrocławskiego Warsztatu Piwowarskiego długo w Szczecinie nie pojawiały się. Ostatnio to się zmieniło dzięki ubiegłorocznemu zwycięstwu w XII edycji Wrocławskiego Konkursu Piw...
#1051: Brofaktura – Peach Sour Witbier
Witbier to ciekawy, wywodzący się z Belgii styl, który - jak już wiele razy wspomniałem - w pewnym momencie praktycznie zniknął z piwnej mapy...
#378: BeerLab/Inne Beczki – Cherry Elephant
Wiśnie w piwie kojarzą mi się głównie z belgijskimi kriekami, czyli wiśniowym wariantem lambika. No, może jeszcze z kormoranową Wiśnia w Piwie. Sam ten...
Dzień Porteru Bałtyckiego w SŁODACH [minirecenzje #554-559]
Tegoroczny Dzień Porteru Bałtyckiego po raz pierwszy spędziłem poza domem. Zachęciła mnie do tego prapremiera bardzo ciekawego piwa, które trafiło do szczecińskiego multitapu SŁODY....
#682: Błonie/Raduga – Circus
Ostatnim piwem z mojego urlopowego zaopatrzenia w Lidlu jest Circus z Browaru Raduga. W teorii jest to piwo idealne na lato, gdyż mamy tu...
#661: Incognito – Mango Wheat
Mango, oprócz marakui, to moje ulubione owoce tropikalne. Robią one robotę nie tylko w wersji przetworzonej, ale też i w świeżej - głównie za...
#1005: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky & Solipiwko – Hop Blanco
Ten rok zaowocował sporym wysypem piw w stylu double IPA - głównie to zasługa popularności wariantów "hazy" oraz "new england", które z ekstraktywnego, dość...
#1027: Artezan – Elektrolit
Lubię gose, czyli niemieckie kwaśne piwa z dodatkiem soli oraz (zazwyczaj) kolendry - szczególnie te tradycyjne, bez zbędnych dodatków. Niestety ciężko takie piwo obecnie...
#785: Błonie/Brewery Hills – Banana Peach
Browar Brewery Hills mocno promuje puszki i na każdym kroku podkreśla zalety tego opakowania (a jest ich wiele). Jakiś czas temu jego ekipa wpadła...
#135: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Fruit Ale
Od jakiegoś czasu w Polsce pod względem piwnym dzieje się tak wiele, że obecnie nie mam szczególnego parcia, aby spróbować wszystkie nowości w momencie,...