#467: Zodiak/Faktoria – Baron Friedrich
Piwa pszeniczne kojarzą się nam z nutami bananów i goździków. Nie jest to jednak zasługa samej pszenicy, ale odpowiednio dobranych drożdży. Stąd też biorą...
#568: Sady/Deer Bear – Candy Shop Marshmallow & Salty Caramel
Lubię słodycze. Ba, należę do tych, którzy potrafią zjeść całą puszkę kajmaku przy jednym posiedzeniu, co zresztą widać po mojej posturze :P. Latem ubiegłego...
#741: Bojanowo – Bojan Ciacho
Jeszcze do niedawna aromaty w piwie nie były w polskim krafcie uznawane jako coś chwalebnego. Teraz się to zmienia, ponieważ do Polski przybyła moda...
#959: Maryensztadt – Darkness My Friend: Wild Sweet Stout Rioja BA
Piwa z serii Darkness My Friend z Browaru Maryensztadt pojawiały się na Chmielniku Jakubowym już dwukrotnie, a w kolejce cierpliwie czekało trzecie. Na koniec...
#126: Gościszewo – Surfer
Piwo pszeniczne w stylu bawarskim, szerzej znane pod nazwą (hefe)weizen (der Weizen to po niemiecku pszenica, w sensie gatunku zboża), są na moim blogu...
#509: Fortuna – Miłosław Warzy Śmiało: Sosnowe APA
Zbierane w maju młode pędy sosny to surowiec wykorzystywany głównie do produkcji syropów wspomagających leczenie przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych, a także nalewek. Okazuje...
#400: Żywiec – Sesyjne IPA
Gdy pod koniec 2014 r. w sklepach pojawiło się Żywiec APA, wśród polskich beer geeków zawrzało. Dla niektórych oznaczać to miało kłopoty browarów kraftowych,...
#1186: Zapanbrat/Trzech Kumpli & Al.Capone – Hoppy Weizen
Współpraca między siecią sklepów z alkoholem Al.Capone oraz Browarem Trzech Kumpli cały czas się rozwija - powstało już kilka ich wspólnych piw, z których...
#494: Jan Olbracht/Piwoteka&Golem – Przedpiekle
Są w Polsce browary, na których jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Dziś zaprezentuję Wam owoc współpracy dwóch z nich - browarów: Piwoteka oraz...
#1177: AleBrowar/Maltgarden – Three Steps From Paradise
Będąc na tegorocznej edycji szczecińskiego Oktoberfestu zrobiłem małe zakupy na stoisku Maltgardena i otrzymałem w prezencie piwo Three Steps From Paradise, czyli hazy IPA...
#1023: PINTA & Maltgarden – Cocoa More Cocoa More Cocoa
Z piw typu pastry najbardziej podchodzą mi imperial pastry stouty. Ich główną zaletą jest to, że nie trzeba wcale miliona różnych aromatów, aby osiągnąć...
#595: Profesja – Bartnik
Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...
#900: Maryensztadt – New Black (Rye Oat Orange Stout)
Obiecałem stoutową serię, więc słowa dotrzymuję. Wczoraj na tapecie było mocarne Wypiekowe Mocne, dziś pozostanę jeszcze w klimatach piw z aromatem, ale zabiorę się...
#812: Miedziowy44 – Miedziowe44 Milk Stout
Przez moją piwną szafkę przewija się miesięcznie sporo butelek. Już dawno zacząłem więc notować wszystkie piwa w arkuszu Excela, w którym najważniejszą kolumną jest...
#890: Błonie/Brewery Hills – Cocktail (Calamansi, Passion Fruit, Peach)
Po swego rodzaju kalibracji, jaką była wczorajsza recenzja biedronkowego piwa Hopfe, dziś ponownie sięgam po coś z naszego krajowego krafciku. A, że w ciągu...