Belvedere zawsze kojarzona jest z luksusem, który charakteryzuje się najwyższą jakością i niepowtarzalnym smakiem. Jej wyjątkowość jest zawdzięczana czterokrotnej destylacji, która tworzy niesamowicie aksamity smak i aromat. Ekskluzywny, polski produkt łączący w sobie 600-letnią tradycję produkcji wraz z konkretnymi metodami wytwarzania.

Belvedere vodka – jak to się zaczęło?

Historia tego trunku sięga lat 90., kiedy to Polmos Żyrardów – jedna z największych polskich firm specjalizujących się w alkoholach – postanowiła stworzyć swoją unikalną markę. W ten sposób w 1993 roku wyprodukowano pierwsze butelki belvedere vodka. Marka bardzo szybko zdobyła uznanie na całym świecie, albowiem już w roku 1996 amerykański dystrybutor alkoholi – Edward Jay Philips – zaintrygowany smakiem i wysoką jakością wódki zdecydował się wprowadzić ją na rynek amerykański. W ten oto sposób powstała nowa kategoria wódek luksusowych – Super Premium Vodka. Nazwa „belvedere” pochodzi od dwóch włoskich słów „bello” – piękno i „vedere” – widzieć, co wskazuje jakie znaczenie ma ten produkt dla twórców i z jak wielką pasją dbają o każdy szczegół. Butelka również prezentuje się w pełni zjawiskowo i estetycznie. Widnieje na niej wizerunek Pałacu Belwederskiego w Warszawie, a zezwolenie na użycie tego obiektu wydał sam prezydent Lech Wałęsa.

Reklama

Proces produkcji

Wódka Belvedere nie bez powodu jest niezwykle luksusowa. Współpraca odbywa się wyłącznie z wybranymi rolnikami, którzy specjalizują się w uprawie żyta Dańkowskiego, albowiem ten wyjątkowy rodzaj żyta jest kluczowy dla smaku alkoholu. Później zostaje ono łączone z wodą ze studni artezyjskiej, która przechodzi 11-etapowy proces filtracji. W ten sposób udaje się wydobyć najczystszy spirytus i uzyskać najcudowniejsze walory żyta. Ostatnia faza produkcji to czterokrotna destylacja, która jest wykonywana przez doświadczone osoby znające wszystkie sekrety wytwarzania tej wódki.
Belvedere wyróżnia się tym, że jest tworzona w pełni z naturalnych składników i to właśnie im zawdzięcza swoją doskonałość. Można powiedzieć, że taka prostota była kluczem do sukcesu i uwielbienia przez koneserów.

Warianty Belvedere

Na świecie jest dostępne kilka wersji tego luksusowego trunku:
– Belvedere Pure – pierwsza odsłona
– Belvedere Unfiltered – użyte żyto odmiany Diamentowe Dańkowskie sprawia, że proces filtracji jest pomijany
– Belvedere Smakowe: Belvedere Citrus/Belvedere Pink Grapefruit
– Belvedere Smogóry Forest
– Belvedere Lake Bartężek
– Belvedere Heritage 176

Reklama
Poprzedni artykuł#1172: Maryensztadt/Magic Road – Delicacy
Następny artykułWieści Tygodnia #326
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.