kwas-pruski2W 2015 r. Browar na Jurze w Zawierciu obchodził 18 urodziny – z tej okazji zdecydowano się wypuścić niezwykłe, jak na regionalny browar, piwo – kwaśne piwo w stylu Berliner Weisse – Kwas Pruski. Jest to niewątpliwie efekt tego, że w Browarze na Jurze piw swoje piwa warzy browar kontraktowy, od którego cała rewolucja w Polsce de facto się zaczęła – mam tu na myśli oczywiście Browar PINTA. Premiera Kwasu Pruskiego zapewne nieprzypadkowo zbiegła się więc z kwaśnymi premierami z Browar PINTA :). Browar na Jurze do stylu Berliner Weisse podszedł dość tradycyjnie – bowiem nie poszedł na skróty i do zakwaszenia piwa użył bakterii kwasu mlekowego. Niemniej rewolucja piwna musiała zaznaczyć swoje obecność i w tym piwie, bo wiem dodano do niego nowofalowe chmiele: oprócz polskiej Marynki użyto także Hallertauer Tradition, Amarillo, Citry.
Piwo w 2015 r. otrzymało złoty medal na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu :).

Styl: berliner weisse
Ekstrakt: b/d
Alk. obj.: 3,7%
IBU: b/d

Reklama

Data przydatności: 04.2016 r.

Kolor: Piwo jasnożółte, mętne.
Piana: Początkowo ładna, biała, bardzo obfita, gęsta, redukuje się do cienkiej równej warstewki.
Zapach: Cytrynowo-zbożowy, wyraźny, typowy dla kwaśnych piw z bakteriami kwasu mlekowego.
Smak: Piwo jest wyraźnie kwaśne, profil jest bardzo czysty w typie cytryny, z delikatną owocową cierpkością. Kwasek podszyty jest dość znaczną zbożowością mimo niskiego ekstraktu. Piwo momentalnie znika w szkle – za każdym łykiem chce się wziąć kolejny.
Wysycenie: Dość wysokie – takie wysycenie w gorące dni świetnie zmagałoby efekt orzeźwienia przy piciu tego piwa.

Świetne piwo – zdobycie przez nie złotego medalu nie dziwi mnie wcale :). Jest on zdecydowanie zasłużony. Piwo jest mega pijalne i coś czuję, że będzie to pozycja obowiązkowa podczas letnich upałów. Otwierając to piwo bałem się, że w związku z niskim ekstraktem piwo będzie wodniste i puste w smaku. Nic z tych rzeczy! Moje obawy okazały się na szczęście płonne :). Obecnie Browar na Jurze całkiem odważnie poczynia sobie w świecie piw kwaśnych – na rynku jest już kilka owocowych wersji stylu sour ale. Jak najbardziej jest to coś pozytywnego, szczególnie że wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że w Zawierciu świetnie sobie radzą z tymi niełatwymi przecież piwami. Browarowi serdecznie gratuluję!

Cena: 7 zł za 0,5 l w internetowym sklepie specjalistycznym.

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena:
86 %
Poprzedni artykuł#19: Bojanowo – Bojan Toporek
Następny artykuł#21: Zarzecze/Birbant – Imperial Red AIPA
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
20-browar-na-jurze-kwas-pruskiŚwietne piwo - zdobycie przez nie złotego medalu nie dziwi mnie wcale :). Jest on zdecydowanie zasłużony.