kwas-pruski2W 2015 r. Browar na Jurze w Zawierciu obchodził 18 urodziny – z tej okazji zdecydowano się wypuścić niezwykłe, jak na regionalny browar, piwo – kwaśne piwo w stylu Berliner Weisse – Kwas Pruski. Jest to niewątpliwie efekt tego, że w Browarze na Jurze piw swoje piwa warzy browar kontraktowy, od którego cała rewolucja w Polsce de facto się zaczęła – mam tu na myśli oczywiście Browar PINTA. Premiera Kwasu Pruskiego zapewne nieprzypadkowo zbiegła się więc z kwaśnymi premierami z Browar PINTA :). Browar na Jurze do stylu Berliner Weisse podszedł dość tradycyjnie – bowiem nie poszedł na skróty i do zakwaszenia piwa użył bakterii kwasu mlekowego. Niemniej rewolucja piwna musiała zaznaczyć swoje obecność i w tym piwie, bo wiem dodano do niego nowofalowe chmiele: oprócz polskiej Marynki użyto także Hallertauer Tradition, Amarillo, Citry.
Piwo w 2015 r. otrzymało złoty medal na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu :).

Styl: berliner weisse
Ekstrakt: b/d
Alk. obj.: 3,7%
IBU: b/d

Data przydatności: 04.2016 r.

Kolor: Piwo jasnożółte, mętne.
Piana: Początkowo ładna, biała, bardzo obfita, gęsta, redukuje się do cienkiej równej warstewki.
Zapach: Cytrynowo-zbożowy, wyraźny, typowy dla kwaśnych piw z bakteriami kwasu mlekowego.
Smak: Piwo jest wyraźnie kwaśne, profil jest bardzo czysty w typie cytryny, z delikatną owocową cierpkością. Kwasek podszyty jest dość znaczną zbożowością mimo niskiego ekstraktu. Piwo momentalnie znika w szkle – za każdym łykiem chce się wziąć kolejny.
Wysycenie: Dość wysokie – takie wysycenie w gorące dni świetnie zmagałoby efekt orzeźwienia przy piciu tego piwa.

Świetne piwo – zdobycie przez nie złotego medalu nie dziwi mnie wcale :). Jest on zdecydowanie zasłużony. Piwo jest mega pijalne i coś czuję, że będzie to pozycja obowiązkowa podczas letnich upałów. Otwierając to piwo bałem się, że w związku z niskim ekstraktem piwo będzie wodniste i puste w smaku. Nic z tych rzeczy! Moje obawy okazały się na szczęście płonne :). Obecnie Browar na Jurze całkiem odważnie poczynia sobie w świecie piw kwaśnych – na rynku jest już kilka owocowych wersji stylu sour ale. Jak najbardziej jest to coś pozytywnego, szczególnie że wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że w Zawierciu świetnie sobie radzą z tymi niełatwymi przecież piwami. Browarowi serdecznie gratuluję!

Cena: 7 zł za 0,5 l w internetowym sklepie specjalistycznym.