#918: Sady/Mentzen – Piwo Pszeniczne

Opublikowana tydzień temu pierwsza na Chmielniku Jakubowym recenzja piwa z Browaru Mentzen do dziś cieszy się u Was naprawdę dużym zainteresowaniem. Szczerze mówiąc -...

#848: Lubicz – Pszeniczne

Browary restauracyjne - z punktu widzenia beer geeka - mają jeden zasadniczy minus. Warzone przez nie piwa są dostępne wyłącznie komina - zdobycie ich...

#369: Waszczukowe – Ruda Maruda

Browar Waszczukowe od grudnia 2017 r. warzy już na swoim. W browarze w Czarnej Białostockiej zamontowana została warzelnia 20 hl i siedem tanków. Pierwsze...

#477: Incognito – Rice IPA

Ryż do piwa nie wnosi zbyt wiele. W odróżnieniu od innych zbóż zawiera głównie cukry proste, które są bardzo dobrze fermentowalne przez drożdże, które...

#66: Browar Jana/Browar Lotny Trzech Kumpli – Goedemorgen

Browar Lotny Trzech Kumpli do tej pory wśród piwnych blogerów jest uznawany za jednego z najmocniejszych spośród nowych graczy na polskiej scenie piwowarskiej. Inicjatywa...

#561: Gessner – Dunkler Bock

Koźlaki kojarzą mi się przede wszystkim z jesienią. Choć mamy zimę w pełni, to w Szczecinie i okolicach takiej prawdziwej zimowej aury ciężko uświadczyć....

#40: Widawa & Kopyr – Kangaroo

Dziś na blogu prezentuję owoc kolaboracji podwrocławskiego, utytułowanego browaru restauracyjnego Widawa, znajdującego się w Gospodzie pod Czarnym Kurem prowadzonej przez Wojtka Frączyka w Chrząstawie...

#33: Wąsosz/Kraftwerk – Acid Rain

Browar Kraftwerk do niedawna posiadał w swoim portfolio dwie główne serie piw - pierwszą były piwa, których etykiety były związane z bestiariuszem różnych regionów...

#456: Stary Browar Kościerzyna/Doctor Brew – Experimental American Witbier

Jakkolwiek witbiery bardzo lubię i należą one do moich ulubionych piw pszenicznych, to jednak ich imperialne oraz amerykańskie warianty uważam za mało sensowne. Dlaczego?...

#461: Bielawska Wytwórnia Napojów/Pivovsky – Twinster

Obecnie chyba nikt już nie podnieca się nowymi browarami, przez co ich debiuty coraz częściej przechodzą jakby bez echa. Są jednak wyjątki, jak choćby...

#481: Hohenthanner Schlossbrauerei/Berliner Berg – Pale Ale

Niemcy to nie tylko klasyka: pilsy, weizeny, marcowe, czy też koźlaki. Coraz częściej można u naszych zachodnich sąsiadów trafić na propozycje browarów kraftowych. Jakkolwiek...

#157: Gryf/Brokreacja – F*ck the boundaries

Trzecia edycja wrocławskiego festiwalu Beer Geek Madness, która odbyła się we wrześniu ubiegłego roku, zaowocowała kilkoma ciekawymi premierami. Jedną z nich było mocno chmielone,...

#1098: Profesja – Cukiernik (orzech laskowy)

Pastry stout nie należy do moich ulubionych stylów. Jak dla mnie zazwyczaj są to piwa przeładowane dodatkami, za słodkie. A to jest dość dziwne,...

#696: Żywiec – Belgijskie Ale

Niedawno kolega zwrócił mi uwagę, że na moim portalu bardzo rzadko recenzuję piwa, które są dostępne w sklepach w cenie poniżej 4 złotych. Wziąłem...

#210: Zadyma – Pszeniczne

Jak zapewne wiecie, w żelaznym kanonie piw serwowanych w browarach restauracyjnych zwykle znajdują się trzy gatunki piwa: jasne, ciemne i pszeniczne. Nie mogło ich...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...