Przyznawany podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych tytuł Kraftu Roku regularnie zaskakuje. I tak w 2016 r. przyznano go piwu Piotrek z bagien Funky Wild Fruit Wiśnia, w 2017 – Porter Noster Bourbon Barrel Aged, w 2018 – Janusz Moczywąs. W ubiegłym roku jury wybrało natomiast podwójnie chmielone na zimno american pale ale Pijże z kooperacji Browaru Nepomucen i multitapu Weźże Krafta.

Myślę, że wielu z obserwatorów KPRu spodziewało się bardziej spektakularnego wyboru, jednak po raz kolejny postawiono na piwo nawiązujące do panujących w danym roku trendów. Faktycznie “dedechów” w 2019 r. wysypało naprawdę sporo – i skrótowiec ten był przez nas odmieniany w zasadzie przez wszystkie przypadki ;). Ja już wielokrotnie wypowiadałem się na temat mało precyzyjnego zdefiniowania podwójnego chmielenia na zimnom, ponieważ termin ten można rozumieć na wiele różnych sposobów, co zresztą widać po kolejnych interpretacjach w wykonaniu browarów.

Sprawdźmy więc, jakie podejście zaprezentował Browar Nepomucen we współpracy z Weźże Krafta. Zajrzyjmy do “morskiej opowieści”:

Dwukrotnie chmielone, podwójną ilością chmielu, oczywiście w duchu kraftu. To proste założenie było naszą inspiracją, aby połączyć siły z krakowskim multitapem Weźże Krafta. Efektem tej współpracy jest mętne i soczyste american pale ale, które porwie Was po pierwszym łyku, czytamy na etykiecie Pijże.

Najwidoczniej rzeczywiście porwało ono sędziów KPR ;). Z zamieszczonego wyżej opisu wynika, że Pijże równie dobrze mogłoby być przypisane do stylu new england pale ale. Zapowiada się więc ciekawie :).

Etykieta podoba mi się – jest kolorowa, przyciąga wzrok. Jest też czytelna, zaprojektowana w przemyślany sposób. Zabrakło mi nieco bardziej szczegółowego składu – szkoda, że nie wymieniono użytych odmian chmielu. Niemniej i tak jest dobrze :).

Skład piwa Pijże:

woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, płatki pszenne, chmiel odmiany amerykańskie, drożdże górnej fermentacji.

Parametry piwa Pijże:

Styl: american pale ale
Ekstrakt:
 13,5° Plato
Alk. obj.:
 4,4%
IBU:
 1,5/6 w skali własnej browaru

Data przy­dat­no­ści: 16.04.2020 r.

Kolor: Żółte, zamglone.
Piana: Jest OK, około centymetrowej grubości. Umiarkowanie trwała. Opada do jednej większej wyspy i obrączki.
Zapach: Intensywnie cytrusowy – głównie grejpfrut, cytryna i limonka. Bardzo przyjemny.
Smak: Intensywnie chmielowy, rześki – mocno owocowy. Cytrusy dominują Pijże – piwo smakuje niczym jakaś lemoniada. Słodowość jest czysta, zwiewna – fajnie skomponowana z chmielowością. Końcówka butelki mocno drożdżowa. Goryczka niska, w kierunku umiarkowanej.
Wysycenie: Niskie w kierunku umiarkowanego.

Pomimo, że piwo to nie jest już pierwszej świeżości (z tego co wiem, właśnie na rynek trafia kolejna warka), to jednak nadal jest to świetne piwo. Pijże to trunek intensywnie chmielowe, owocowe. Baza słodowa jedynie delikatnie uzupełnia chmielowość, dzięki czemu całość nie traci na rześkości. American pale ale od Nepomucena i Weźże Krafta jest bardziej soczyste od niejednego new englanda. Tak trzymać! 🙂

Cena: piwo otrzymane w prezencie