#135: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Fruit Ale

Od jakiegoś czasu w Polsce pod względem piwnym dzieje się tak wiele, że obecnie nie mam szczególnego parcia, aby spróbować wszystkie nowości w momencie,...

#276: Nepomucen – Forest

Mateusz Kupracz, zanim przeszedł do Browaru Nepomucen, był piwowarem w Browarze Roch, którego większość piw nosi nazwy ras koni. Jednym z piw, które zrobiło...

#1204: PINTA Barrel Brewing – Immersion

Jednym z piw, które zdążyłem zakupić jeszcze przed zamknięciem szczecińskiego sklepu Chmiel - Świat Piwa, z którym miałem okazję współpracować, był Immersion z Browaru...

#967: Gryf/Brokreacja – The Nurse

Kontrowersje - potrafią albo przyciągać do danego produktu, albo też od niego odrzucać. Przynajmniej ja tak mam :). Po dzisiejsze piwo - The Nurse...

#241: Zodiak/Faktoria – Alcatraz

Ze stylem american barleywine mam zawsze pewien problem. Otóż z jednej strony jest to piwo mocne, które często zyskuje z czasem, z drugiej strony...

#834: Miedziowy44 – Miedziowe44 Coco Island

Z czym Wam kojarzy się połączenie wiórków kokosowych i czekolady? :). U mnie pierwszym skojarzeniem jest chyba znany Wam wszystkim baton Bounty. Tak na...

#643: Spółdzielczy – Królowa Lodu Rum Jamaica BA

Można śmiało powiedzieć, że piwa wymrażane stały się specjalnością Browaru Spółdzielczego. Browaru wyjątkowego w skali kraju, ponieważ działa on w ramach spółdzielni zatrudniającej osoby...

#181: Browar Zamkowy w Cieszynie/Żywiec – Porter

W sobotę, 21 stycznia, już po raz II w historii, w Polsce obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego. Za tą inicjatywą stoi Marcin "Mason" Chmielarz, autor...

#94: Zarzecze/Birbant – Jamarillo

XIX stulecie było czasem intensywnego rozwoju branży piwowarskiej. W latach 50. za sprawą browarników z Czech i Niemiec na rynku zaczęły pojawiać się piwa...

#527: BIAŁY – Chmielowa Moc [aktualizacja]

Mówiąc o IPA, zwykle mamy na myśli to w wersji american, chmielone amerykańskimi odmianami chmielu. A co jeśli by wykorzystać wyłącznie polskie chmiele? Powstanie...

#433: Tenczynek – Pils

Ostatnim piwem, które pozostało mi z zestawu piw otrzymanych z Browaru Tenczynek, jest Pils z Kolekcji Klasycznej. Cały czas powtarzam, że pilsnery to papierki...

#741: Bojanowo – Bojan Ciacho

Jeszcze do niedawna aromaty w piwie nie były w polskim krafcie uznawane jako coś chwalebnego. Teraz się to zmienia, ponieważ do Polski przybyła moda...

#958: Brofaktura – Kupieckie

Pilsner to styl jak najbardziej klasyczny. Ale nie oznacza to, że jest to piwo łatwe. Wielokrotnie przytaczałem tutaj krążące w środowisku piwowarów powiedzenie "Pokaż...

#726: Zarzecze/Funky Fluid – Funky Fruit

Browar Funky Fruit to jeden z tych browarów, po których piwa sięgam w zasadzie w ciemno. Miałem już z nim do czynienia kilkukrotnie i...

#213: Bytów/Olimp – Bacchus

Browar Olimp już od dłuższego czasu jest obecny na naszym rynku. Choć na moim blogu pojawiło się już ponad 200 opisów piwa, to browar...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...