Walka z przeziębieniem, które – jak wiadomo – u faceta jest równoznaczne z bojem na śmierć i życie, nie sprzyja ani degustacji piw, ani pisaniu recenzji. No, ale się przemogłem – głównie dlatego, że na swoją kolej czeka tekst na temat piwa Pszeniczne z Browaru Bury. Styl ten ma to do siebie, że z czasem dużo traci – a i tak trochę już wody w Odrze upłynęło, odkąd otrzymałem „dary losu” od ww. wyżej browaru.
Pszeniczne to trzecie piwo z Browaru Bury, którym się tu zajmuję. Wcześniej przeczytać mogliście o dwóch typowo nowofalowych, rewolucyjnych pozycjach: Vermont IPA oraz Wheat IPA. „Bohater” dzisiejszej recenzji to – dla odmiany – styl do bólu klasyczny, tj. hefeweizen. Piwa pszeniczne typu bawarskiego jeszcze kilka lat temu były domeną browarów restauracyjnych i regionalnych (średnich) – do dziś pamiętam, jaką furorę te 8-9 lat temu robił Ciechan Pszeniczne. Aktualnie jednak weizeny – obok pilsów – stały się w wielu przypadkach „must have” browarów kraftowych.
Smak weizenów jest doskonale znany nie tylko typowym beer geekom, ale również osobom, które z piwem nie są aż tak mocno związane – są bardziej „normalnymi” konsumentami ;). Hefeweizeny są znane ze swojego bananowego aromatu i smaku, okraszonego goździkowymi fenolami. Nuty te są jednak zasługą użycia nie słodu pszenicznego, czy ogólnie pszenicy, ale odpowiedni szczep drożdży. Co ciekawe, choć piwo pszeniczne wydaje się być trunkiem słodkim, choć w rzeczywistości jest kwaśny. Po prostu bananowy aromat oszukuje nasz mózg, sugerując, że ma on do czynienia z czymś słodkim :).
Browar Bury to stacjonarny browar rzemieślniczy, warzący w Jaworznie. Wystartował on w okolicy tegorocznej majówki. Mieści się on nowoczesnym, efektownie wyglądającym budynku. Jego nazwa pochodzi od nazwiska założyciela, którym jest Robert Bury. Piwowarem jest natomiast Mateusz Matyaszek. Dysponuje on warzelnią o wybiciu 20 hektolitrów i aż 17 tankami – 15 z nich ma pojemność 40 hl, dwa pozostałe – 20 hl. W nadesłanych mi materiałach promocyjnych browar chwali się nowoczesną linią do rozlewu piwa do butelek wyposażoną m.in. w pasteryzator przepływowy.
Styl: hefeweizen
Ekstrakt: 12° Plato
Alk. obj.: 5%
IBU: 1/5 w skali własnej browaru
Data przydatności: 14.05.2020 r.
Kolor: Pomarańczowe, mętne.
Piana: Niska, dość szybko praktycznie całkowicie zanika.
Zapach: Zbożowy, owocowy, bananowy.
Smak: Już w pierwszym łyku czuć treściwość tego piwa. Ewidentnie jest to zasługa płynnych drożdży od Fermentum Mobile. Piwo jest przyjemnie zbożowe, bananowe. Goździk jest gdzieś daleko w tle. Goryczki praktycznie nie ma wcale.
Wysycenie: Dość wysokie.
Fajne piwo. Pszeniczne to trunek do bólu klasyczne, ale taki właśnie ma być. Przyczepić się mogę w zasadzie tylko do słabej jak na weizena piany. W smaku dominują banany, a uwagę zwraca bardzo przyjemna gęstość, treściwość tego piwa. Lubię weizeny na płynnych drożdżach :).
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy z Browarem Bury