#1119: ReCraft/Magic Road – Just a Dream
Browar Magic Road przewijał się przez chmielnikowe Wieści Tygodnia już nie raz. I muszę przyznać, że byłem zaskoczony tym, że portalu nie ma jeszcze...
#236: De Brabandere – Petrus Aged Red
Zwolnienie lekarskie ma swoje dobre strony - mogę przynajmniej spokojnie dokończyć recenzje, które zacząłem pisać już jakiś czas temu. Parę tygodni temu w sklepach...
#52: Kaiser Bräu – Veldensteiner Bavarian Amber Ale
Niemiecki rynek piwa, mimo że należy do największych na świecie, charakteryzuje się tym, że jest hermetyczny i bardzo tradycyjny - tamtejsi konsumenci bardzo ostrożnie...
#904: Krombacher – Brautradition Naturtrübes Kellerbier
Polskie koncerny jak ognia unikają wprowadzania na rynek niefiltrowanych lagerów. Jest to dla mnie cokolwiek niezrozumiałe, a niszę tę od lat wypełniają tzw. browary...
#21: Zarzecze/Birbant – Imperial Red AIPA
Dziś na blogu prezentuję imperialną wersję piwa, które wyszło już jakiś czas temu. Chodzi mi o Red AIPA z Browaru BIRBANT. Imperial Red AIPA,...
#66: Browar Jana/Browar Lotny Trzech Kumpli – Goedemorgen
Browar Lotny Trzech Kumpli do tej pory wśród piwnych blogerów jest uznawany za jednego z najmocniejszych spośród nowych graczy na polskiej scenie piwowarskiej. Inicjatywa...
#146: Browar Zamkowy w Cieszynie – Witbier Cieszyński
Wczoraj, tj. 20 października, Browar Zamkowy w Cieszynie ogłosił, że na rynek wypuszcza piwo o początkowo tajemnicznej nazwie Witbier Red. Jak się okazało nowym...
#190: Jan Olbracht Rzemieślniczy/Piwoteka – Limonka Hooligans
Browar Piwoteka zdążył już zasłynąć dziwnymi pomysłami na dodatki do piwa - wszak na swoim koncie mają już takie cymesy jak grodziskie z boczkiem,...
#288: Jabłonowo – Manufaktura Piwna: Cisza Nocna
Biedronka piwami z Manufaktury Piwnej Jabłonowo stoi. W pewnym momencie w dyskontach spod znaku czerwonego nakrapianego chrząszcza wysypało piwami z charakterystycznymi etykietami. Wśród nich...
#340: BeerLab/Wokanda – Przesłuchanie wstępne
Według Michała "Docenta" Marandy z blogu polskieminibrowary.pl w 2017 r. ruszyło 26 nowych browarów kontraktowych. Faktem jest, że obecnie rynek zmienił się na tyle,...
#378: BeerLab/Inne Beczki – Cherry Elephant
Wiśnie w piwie kojarzą mi się głównie z belgijskimi kriekami, czyli wiśniowym wariantem lambika. No, może jeszcze z kormoranową Wiśnia w Piwie. Sam ten...
#417: Tenczynek – Pszeniczne
O dobrego weizena w Polsce wciąż jest niełatwo. Rzemieślnicy rzadko po ten styl sięgają, a browary regionalne (czy też średnie, jak wolę je określać)...
#452: Beer Bros./Hoppy Beaver – Some Like It Hoppy
Belgian IPA - mam wrażenie, że jest to jeden z trudniejszych rodzajów IPA, albo po prostu nie trafia on w mój gust. Nie wiem,...
#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...
#668: ReCraft/Pilica – Amber Ale
Piwa w stylu amber ale nie należą do moich ulubionych - zwykle są one po prostu nudne, o ile do ich produkcji nie użyto...