#1023: PINTA & Maltgarden – Cocoa More Cocoa More Cocoa
Z piw typu pastry najbardziej podchodzą mi imperial pastry stouty. Ich główną zaletą jest to, że nie trzeba wcale miliona różnych aromatów, aby osiągnąć...
#1002: Brofaktura – Black Jack
Dry stout to w Polsce styl podobnie rzadki jak np. black IPA. Browary już jakiś czas temu postawiły na inne podgatunki tego ciemnego górnofermentacyjnego...
#264: Gryf/Gentleman – Zawodowy Gracz
Browar Gentleman, którego piwa już dwukrotnie prezentowałem tu na blogu, w krótkim czasie wypuścił na rynek aż trzy nowości: witbier Pomarańczowy Nomada uwarzone w kooperacji...
#104: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA
W marcu bieżącego roku opublikowałem wyniki tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów - konkursu dla piwowarów, którego formuła jest bardzo specyficzna. Łączy ona bowiem cechy tradycyjnych...
#114: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Funky Wild Wiśnia
Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego, po tym jak rozpoczął na stałe współpracę z Krzysztofem "Josefikiem" Juszczakiem, zaczął coraz odważniej poczynać sobie na...
#43: Wąsosz/Deer Bear – Hoppy Meal
Dziś na moim blogu piwo z toruńskiego browaru kontraktowego Deer Bear, który zadebiutował na ubiegłorocznej edycji Poznańskich Targów Piwnych. Jest to Hoppy Meal - american IPA...
#72: Browar w Grodzisku Wlkp. – Bernardyńskie
Dziś na moim blogu trzecie (po Piwie z Grodziska oraz po Bernardyńskim Ciemnym) piwo uwarzone przez Browar w Grodzisku Wielkopolskim, który nie tak dawno został przejęty...
#912: Nepomucen – Crazy Lines #01: DDH Hazy DIPA
Po serii bardziej odschoolowych piwach z Doctor Brew dziś postanowiłem sięgnąć po coś bardziej współczesnego, więc padło na hazy "ipkę" - tyle, że nie...
#1138: PINTA – PINTA Classics: Irish Red Ale
Początkowo bałem się, że dostępna wyłącznie w sklepach sieci Lidl "pintowa" seria PINTA Classics, będzie nudna. Okazało się jednak, że moje obawy są płonne...
#80: Browar Jana & Piwoteka – Fraszka Jana
To, że połączenie ostrości papryczek chili i czekolady jest jednym z ciekawszych, wiadomo od dawna. Ostrość pochodząca z kapsaicyny - substancji zawartej w ostrych...
#1090: Sady/Moczybroda – Lava Cake
Spośród wszystkich stoutów najczęściej spotykany w polskich sklepach jest chyba obecnie milk stout w różnych odmianach. Część z nich - ta z dodatkami charakterystycznymi...
944: Błonie/Hopito – Skate Zone
Zazwyczaj nie kupuję oczami. Piszę "zazwyczaj", bo akurat tym razem temu uległem. Uznałem bowiem, że dzisiejsze piwo - a będzie nim Skate Zone z...
Wojciech Gasek wygrał III Szczecińską Ligę Piwowarów
III edycja Szczecińskiej Ligi Piwowarów już za nami - werdyktem zebranej 19 czerwca w szczecińskim multitapie The Office - Craft Beer Pub publiczności lepszym...
#564: ?/Szpunt – Supernova
Jednym z piw ze śp. Browaru Setka, które najbardziej zapadły mi w pamięć torfowy Viking Pils. Połączenie torfu i klasycznego pilsa wydało mi się...
#1004: Zarzecze/Funky Fluid – Sour Grapes Seyval Blanc
W ostatnich dniach na polskim rynku zadebiutowały dwie bardzo ciekawe piwno-winne hybrydy - Ale Fusion z kooperacji Browaru Przystanek Tleń, cydrowni Cydr Ignaców oraz...