#79: Artezan – Preparat
Jesienią 2014 r. polskich piw w stylu barleywine było tak mało, że mógłby je spokojnie policzyć na palcach średnio rozgarnięty drwal. Jedną z bardziej...
#180: Zarzecze/Solipiwko – NOMONO 3
Przeglądając dziś ostatnie recenzje na moim blogu zauważyłem, że dawno już nie sięgałem po IPA. Od razu więc zajrzałem do swojej szafki, pełniącej rolę...
#220: Kormoran – Imperium Prunum 2017
500 lajków na facebookowym profilu mojego bloga pękło już w środę. Już jakiś czas temu obiecałem, że na świętowanie tego jubileuszu przeznaczę coś specjalnego....
#599: Bytów/Maltgarden – Please Pass The Pie
Maltgarden przebojem wdarł się do serc beergeeków ;). Mało który browar budzi tyle emocji budził w chwili premiery (8 marca) tyle emocji, ale też...
#1046: Maryensztadt/Hopito & Deer Bear – Sour Double IPA
Przerwa od mocno chmielonych piw dobrze mi zrobiła. Powoli będę do nich wracał, ponieważ w swoich zapasach mam kilka interesujących tego rodzaju piw. Na...
#20: Browar na Jurze – Kwas Pruski
W 2015 r. Browar na Jurze w Zawierciu obchodził 18 urodziny - z tej okazji zdecydowano się wypuścić niezwykłe, jak na regionalny browar, piwo...
#327: Browar na Jurze/PINTA – Eisbock Grand Prix
Organizatorzy coraz większej liczby konkursów piw domowych przygotowują dla autorów zwycięskich receptur (konkretnej kategorii lub całej rywalizacji) możliwość uwarzenia swojego piwa w profesjonalnym browarze...
#110: Artezan – Pacific Pale Ale
Mimo, że od wybuchu piwnej rewolucji minęło zaledwie 5 lat (tak, Atak Chmielu z PINTY obchodzi w tym roku 5 urodziny), to pośród polskich...
#448: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2018: Piňa Colada Milkshake IPA
Tegoroczna edycja Kuźni Piwowarów jest nieco okrojona, ponieważ zamiast sześciu kategorii tym razem ogłoszonych było jedynie cztery. Na ten moment mogliśmy już spróbować trzech...
#434: Bytów & Rockmill – „O”
Dawno już u mnie nie było żadnego risa, albo imperialnego porteru - ostatnio, niemal miesiąc temu, recenzowałem Going Dark leżakowane w beczce po Wild...
#121: Artezan – Białe IPA
Piwna rewolucja w Polsce, choć trwa już ponad 5 lat, wciąż nie zwalnia. Oprócz zaszczepienia na polski grunt nowofalowych stylów zza oceanu, zachęciła ona rzemieślniczych...
#248: Bytów/Szpunt & Olimp – Wormhole
W ostatnim czasie na moim blogu pojawiły się recenzje dwóch american barleywine - tj. Basiora oraz Alcatraz. Styl ten często jest mylony z innym...
1018: Sady & Al. Capone – Al Pilsano
Długo się zastanawiałem, do jakiego browaru przypisać dzisiejsze piwo. Al Pilsano bowiem zostało uwarzone w Browarze Sady i dla sieci sklepów Al. Capone. Ciężko...
#595: Profesja – Bartnik
Braggot - czyli hybryda piwa i miodu pitnego - w Polsce jest produkowany jako piwo (tzn. słód musi stanowić przynajmniej 50% i jedno ziarenko...
#1189: Widawa – Black Hierophany
Browar Widawa na stałe zawitał w sklepach znanej niemieckiej sieci handlowej na literę "L". Ilekroć jestem w nich na zakupach, to zawsze trafiam na...



















