#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager
Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...
#476: Tychy/Kompania Piwowarska – Książęce Porter
Polska porterami bałtyckimi i ich imperialnymi wersjami stoi. W zasadzie ogromną ich większość można uznać za udane. Nawet duże browary przemysłowe mają w swojej...
#657: Nepomucen & Widawa – Dark Forest
Dzisiejsze piwo to owoc kooperacji dwóch browarów - Nepomucena i Widawy. Łącząc swoje siły postanowiły one sięgnąć po to, z czego są one znane...
#936: Brofaktura – Baltic Porter
Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...
#464: Witnica – Klasyka Gatunku
Czy cechy, które w piwie zwykle są uznawane za wady, mogą stać się znakiem rozpoznawczym browaru, który nie robi nic, aby je wyeliminować? :)....
#1143: Profesja – Pirat
Mamy środek lata, chociaż na szczęście upałów póki co u mnie większych nie ma. Zdarzyło się kilka cieplejszych dni, ale obecnie jest - jak...
#240: Jopen&Browar Stu Mostów – Polished Black Gold
Porter bałtycki bywa czasami nazywany polskim czarnym złotem albo piwowarskim skarbem Polski. Wrocławski Browar Stu Mostów postanowił sięgnąć po ten styl przy okazji kooperacji...
#434: Bytów & Rockmill – „O”
Dawno już u mnie nie było żadnego risa, albo imperialnego porteru - ostatnio, niemal miesiąc temu, recenzowałem Going Dark leżakowane w beczce po Wild...
#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus
W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....
#428: Tenczynek – Bock
Moją przygodę z ciekawszym piwem zaczynałem gdzieś w okolicy 2011-2012 r. W tym czasie wyboru wielkiego nie było, a najciekawsze propozycje płynęły ze strony...
#206: Zadyma – Ciemne
Browary restauracyjne to to segment polskiego rynku piwowarskiego, który jest traktowany przeze mnie jakoś tak po macoszemu. Jak dotąd, od momentu uruchomienia bloga, odwiedziłem jedynie...
#702: Witnica/Smaki Podhala – Hruby Baca
Hruby Baca to kolejne piwo, którym się zajmę na moim portalu, firmowane przez zakopiański sklep specjalistyczny z alkoholami Smaki Podhala. Wcześniej recenzowałem Świstoka oraz...
#22: Wąsosz/Kraftwerk & Kattowitzer Bräuhaus – Rauch Alt
W ubiegłym miesiącu recenzowałem już jedno piwo będące owocem współpracy Browaru Kraftwerk z Kattowitzer Bräuhaus. Dziś, po recenzowanym już przeze mnie Pilsie, prezentuję drugie...
#493: Pivovara Daruvar – 5th Element Beer LELA
Gdy myślimy o połączeniu ale'a i lagera, na myśl nam przychodzą zwykle hybrydy: kölsch i altbier. Tymczasem ostatnio trafiłem na inny, niespotykany wcześniej przeze...
#1123: Widawa – Marcowe
Wszystko wskazuje na to, że po przerwie związanej z pandemią koronawirusa w tym roku powróci monachijski Oktoberfest Znów hektolitrami poleją się tam tradycyjnie niemieckie...























