#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager

Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...

#476: Tychy/Kompania Piwowarska – Książęce Porter

Polska porterami bałtyckimi i ich imperialnymi wersjami stoi. W zasadzie ogromną ich większość można uznać za udane. Nawet duże browary przemysłowe mają w swojej...

#657: Nepomucen & Widawa – Dark Forest

Dzisiejsze piwo to owoc kooperacji dwóch browarów - Nepomucena i Widawy. Łącząc swoje siły postanowiły one sięgnąć po to, z czego są one znane...

#936: Brofaktura – Baltic Porter

Okolicznościową serię recenzji przygotowanych z okazji tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego (16 stycznia), kończę piwem teoretycznie najmniej interesującym. Bynajmniej nie nudnym, ale właśnie najmniej ciekawym,...

#464: Witnica – Klasyka Gatunku

Czy cechy, które w piwie zwykle są uznawane za wady, mogą stać się znakiem rozpoznawczym browaru, który nie robi nic, aby je wyeliminować? :)....

#1143: Profesja – Pirat

Mamy środek lata, chociaż na szczęście upałów póki co u mnie większych nie ma. Zdarzyło się kilka cieplejszych dni, ale obecnie jest - jak...

#240: Jopen&Browar Stu Mostów – Polished Black Gold

Porter bałtycki bywa czasami nazywany polskim czarnym złotem albo piwowarskim skarbem Polski. Wrocławski Browar Stu Mostów postanowił sięgnąć po ten styl przy okazji kooperacji...

#434: Bytów & Rockmill – „O”

Dawno już u mnie nie było żadnego risa, albo imperialnego porteru - ostatnio, niemal miesiąc temu, recenzowałem Going Dark leżakowane w beczce po Wild...

#768: Profesja/Browar Odrzański – Viadrus

W dziale "Recenzje" mojego portalu gros tekstów dotyczy piw górnej fermentacji. "Honor" lagerów ratują w zasadzie trzy style - portery bałtyckie, pilsy oraz koźlaki....

#428: Tenczynek – Bock

Moją przygodę z ciekawszym piwem zaczynałem gdzieś w okolicy 2011-2012 r. W tym czasie wyboru wielkiego nie było, a najciekawsze propozycje płynęły ze strony...

#206: Zadyma – Ciemne

Browary restauracyjne to to segment polskiego rynku piwowarskiego, który jest traktowany przeze mnie jakoś tak po macoszemu. Jak dotąd, od momentu uruchomienia bloga, odwiedziłem jedynie...

#702: Witnica/Smaki Podhala – Hruby Baca

Hruby Baca to kolejne piwo, którym się zajmę na moim portalu, firmowane przez zakopiański sklep specjalistyczny z alkoholami Smaki Podhala. Wcześniej recenzowałem Świstoka oraz...

#22: Wąsosz/Kraftwerk & Kattowitzer Bräuhaus – Rauch Alt

W ubiegłym miesiącu recenzowałem już jedno piwo będące owocem współpracy Browaru Kraftwerk z Kattowitzer Bräuhaus. Dziś, po recenzowanym już przeze mnie Pilsie, prezentuję drugie...

#493: Pivovara Daruvar – 5th Element Beer LELA

Gdy myślimy o połączeniu ale'a i lagera, na myśl nam przychodzą zwykle hybrydy: kölsch i altbier. Tymczasem ostatnio trafiłem na inny, niespotykany wcześniej przeze...

#1123: Widawa – Marcowe

Wszystko wskazuje na to, że po przerwie związanej z pandemią koronawirusa w tym roku powróci monachijski Oktoberfest Znów hektolitrami poleją się tam tradycyjnie niemieckie...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...