#198: Podgórz – Burgundowy Łowca
Browar Podgórz, założony przez Łukasza Jajecznicę, słynie przede wszystkim z szeroko cenionego porteru bałtyckiego - 652 m n.p.m. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejne mocne piwo,...
#952: Berliner Kindl Schultheiss – Berliner Kindl Weisse Das Original
Berliner weisse to jeden z nielicznych lekkich i kwaśnych niemieckich gatunków piwa. Jest idealne na lato, chociaż obecnie pogoda na zewnątrz nie napawa optymizmem...
#803: Stara Komenda – Bursztynowe
Szczecin browarami restauracyjnymi stoi, a przynajmniej stał przed wybuchem epidemii. Mieście funkcjonują bowiem cztery tego rodzaju lokale: Stara Komenda, Wyszak, Nowy Browar Szczecin oraz...
#834: Miedziowy44 – Miedziowe44 Coco Island
Z czym Wam kojarzy się połączenie wiórków kokosowych i czekolady? :). U mnie pierwszym skojarzeniem jest chyba znany Wam wszystkim baton Bounty. Tak na...
#216: Czarna Owca – Obywatel Pils
Dziś kontynuuję przegląd piw z Browaru Czarna Owca. Po dwóch nowofalowych ejlach, teraz kolej na coś z drugiego krańca piwnego świata, czyli na jasnego...
#228: Zagrebačka Pivovara – Tomislav
W Chorwacji byłem we wrześniu ubiegłego roku. Byłem tam już bodaj po raz 11 czy 12, ale dopiero tym razem udało mi się dorwać...
#315: Księży Młyn/Browar Żeglarski – Wyspy Szczęśliwe
Pamiętacie Browar Okrętowy? Miałem okazję zrecenzować cztery jego piwa. W sumie mało który browar ma u mnie aż tak silną reprezentację. A tymczasem trochę...
#20: Browar na Jurze – Kwas Pruski
W 2015 r. Browar na Jurze w Zawierciu obchodził 18 urodziny - z tej okazji zdecydowano się wypuścić niezwykłe, jak na regionalny browar, piwo...
#657: Nepomucen & Widawa – Dark Forest
Dzisiejsze piwo to owoc kooperacji dwóch browarów - Nepomucena i Widawy. Łącząc swoje siły postanowiły one sięgnąć po to, z czego są one znane...
#788: Browar Zamkowy Cieszyn & PiwoWarownia – Angielski Lord Cieszyński
Browar Zamkowy Cieszyn to browar z pogranicza koncernu i kraftu. Choć jest niewielki, to jego właścicielem jest koncern, który na całe szczęście zauważył historyczną...
#113: Kormoran – Kłos Wielozbożowy
Kormoran jest obecnie najbardziej cenionym przeze mnie browarem regionalnym. Jego ekipa nie boi się eksperymentów (vide seria Podróże Kormorana, czy też recenzowane na blogu...
#436: Świdnica – Raven
Świdnica była niegdyś słynna na całą Europę z warzonego u siebie piwa. Obecnie to 60-tysięczne dolnośląskie miasto powoli powraca do tradycji piwowarskich. W samym...
#1200: Amber – Po Godzinach: Stout (irish)
Dziś Święto św. Patryka, patrona Irlandii. W środowisku beer geeków utarło się, że dzień ten jest okazją po sięgnięcia po piwa w stylach, z...
#187: Fortuna – Miłosław warzy śmiało: Klonowy Milk Stout
Gdy Browar Fortuna wystartował z nową serią - zatytułowaną Miłosław Warzy Śmiało - wielu beergeeków było bardzo pozytywnie zaskoczonych. Zaskoczenie było tym większe, że debiutanckim piwem...
#580: Profesja – Szofer
Kraftowe piwa bezalkoholowe to było dla mnie największe zaskoczenie ubiegłego roku. Pojawiło się ich naprawdę sporo i prezentowały generalnie naprawdę dobry poziom, dając w...