#112: Fortuna – Miłosław Witbier
Browar Fortuna, który wielu osobom znany jest głównie z lagerów aromatyzowanych (np. Fortuna Wiśniowa, Fortuna Mirabelka, Fortuna Czarne), jakiś czas temu sięgnął po style...
#111: Pracownia Piwa – Smog
Piwny bloger nie jest dla browarów ulubioną kategorią konsumenta - ponieważ na potrzeby blogowania poszukuje się głównie ciekawostek i nowości, bardzo rzadko wracając do...
#110: Artezan – Pacific Pale Ale
Mimo, że od wybuchu piwnej rewolucji minęło zaledwie 5 lat (tak, Atak Chmielu z PINTY obchodzi w tym roku 5 urodziny), to pośród polskich...
#109: HaandBryggeriet – norwegian wood
Skandynawskie piwa, z uwagi na swoją wysoką cenę (co ciekawe w Polsce są one z reguły niższe niż w ich macierzystych państwach), nieczęsto będą...
#108: Browar na Jurze/PINTA – Brett IPA
Jeszcze nie tak dawno wyznacznikiem tzw. nowej fali w piwowarstwie były amerykańskie odmiany chmielu. Dziś, wśród browarów rzemieślniczych, przestało to być czymś wyjątkowym, dlatego...
#107: Browar Jana – Oktavio
Po bardzo smacznym quadruplu, którym było recenzowane przeze jakiś czas temu piwo Buba Fest, czas sięgnąć po kolejne polskie piwo w tym stylu - szczególnie...
#106: Fabbrica Di Padavena – Birra Dolomiti Doppio Malto
W polskich dyskontach i marketach ostatnimi czasy pojawiło się kilka piw z państw, które na co dzień nie są kojarzone z browarnictwem. Korzystając z...
#105: Sulimar (Cornelius) – Triple Blond
Tak zwane browary regionalne na moim blogu pojawiają się dość rzadko. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że dość rzadko wypuszczają nowości, a większość...
#104: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA
W marcu bieżącego roku opublikowałem wyniki tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów - konkursu dla piwowarów, którego formuła jest bardzo specyficzna. Łączy ona bowiem cechy tradycyjnych...
#103: Zarzecze/Birbant & Chmielarnia – Blame Canada
Jestem łakomczuchem - tak, uwielbiam wszystko co słodkie. Nawet to, co dla wielu jest zbyt słodkie :). Nie straszna mi nawet puszka kajmaku. Dlatego...
#102: Browar Zakładowy – Fajrant
Piwo w stylu session IPA już raz pojawiło się na moim blogu, dziś czas na kolejne. Jak pewnie już pamiętacie, gatunek ten to lekkie,...
#101: Zarzecze/PINTA – Ce n’est pas IPA Bruin
Bière de garde to styl, którego północnofrancuski rodowód jest zbliżony do saisona - oba bowiem warzone były na wsi, jako napój wykorzystywany przy pracach...
#100: Wąsosz & Humalove – Puola | Polska
Państwa skandynawskie (oprócz Danii) w porównaniu do innych państw europejskich mają bardzo specyficzne podejście do sprzedaży alkoholu, bowiem dystrybucja mocnych napojów alkoholowych (tj. powyżej...
#99: Klosterbrauerei Weißenohe – Bonator Doppelbock
Choć do polsko-niemieckiej granicy mam jakieś 20 km, to jakoś piwa od naszych zachodnich sąsiadów rzadko pojawiają się na moim blogu. Czas to zmienić...
#98: Wąsosz/Hopster – Kawa na Ławę
Kawa, przez wielu zwana czarnym złotem, jest obok herbaty najpopularniejszym w naszym regionie napojem kofeinowym. Budzi, pobudza, stawia na nogi, ale też świetnie pachnie...