#649: Bytów/Maltgarden – I’m Your Barista Monsooned Malabar AA
Lubię kawę i to do tego stopnia, że nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Niestety, ostatnio skończyły mi się zapasy mojej lepszej kawy speciality...
#693: Witnica/Smaki Podhala – Giewońciak
Dziś na tapecie piwo - Giewońciak uwarzony dla Smaków Podhala, które swoją nazwą obecnie może kojarzyć się z niedawnymi tragicznymi wydarzeniami na szczycie Giewontu,...
#36: Bartek/Doctor Brew – X-Rye
Od Świąt Bożego Narodzenia minął już dłuższy czas - ba, rozpoczął się już Wielki Post. Jakiś czas temu trafiło w moje ręce ubiegłoroczne piwo...
#502: Czarnków – Konstancin Saison
Piwowarom domowym Doroty Chrapek przedstawiać nie trzeba. W środowisku jest ona znana choćby z prowadzenia z internetowego sklepu piwowarskiego oraz bloga o tematyce domowego...
#545: Browar Zakładowy – Dział Testowy #2 Quadrupel z Malinami
Koniec noworocznego leniuchowania - trzeba zabrać się do blogowej roboty :). Pierwszym w 2019 r. zrecenzowanym przeze mnie piwem będzie quadrupel z dodatkiem malin...
#596: Browar Stu Mostów – Salamander Chocolate Mint FES Nitro
"Piana jak na azocie" - określenie to stało się synonimem tego, jak powinna wyglądać piwna piana: drobna, kremowa, gęsta i niesamowicie trwała. Guinnessowi w...
#656: Doctor Brew – Dixie APA
Doctor Brew jakiś czas temu podczas wywiadu u Kopyra przyznał, że przejście na dostępny w Lwówku sprzęt nie jest proste i wymaga wielu zmian....
#1096: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Oaty (Nitro)
Po dwóch jasnych piwach, które ostatnio miałem okazję recenzować - #1 WetHop z Browaru Lubrow oraz Thai z Browaru Funky Fluid, przyszedł czas na...
#338: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Kappa
Boże Narodzenie już za nami, trzeba więc zabrać się za nadrabianie piwnych zaległości ;). W czasie świąt na to czasu nie było i trochę...
#39: Kormoran – Miodne
Gdy w 2012 r. na poważnie rozpoczynałem swoją przygodę z piwem, dużą popularnością cieszyły się piwa miodowe. Wielu z ówczesnych obserwatorów rynku prognozowało, że...
#92: Wąsosz/Szałpiw – Buba Fest
Belgia jest kolebką wielu klasycznych stylów piwa, wiele z nich ma rodowód klasztorny. Spośród nich znaczna część charakteryzuje się całkiem sporą zawartością alkoholu. Najmocniejszym współczesnym tradycyjnie...
#371: Maryensztadt – Sweet Sixteen
Piwa ciemne są kojarzone często z trunkami mocnymi i słodkimi, czasami również też i z gorzkimi od nut palonyych. Mit mocnego piwa ciemnego bierze...
#120: Stary Browar Kościerzyna/Hopkins – Angelene
Po dużym sukcesie pierwszej warki Imperium Prunum - wypuszczonego przez Browar Kormoran imperialnego porteru bałtyckiego z suską sechlońską, czyli wędzoną śliwką pochodzącą z południa...
#763: ?/Wrężel – Cardinal
Staram się trzymać rękę na pulsie, jeśli chodzi o nowe polskie piwa. Z uwagi na ogromną liczbę premier niemożliwym jest wręcz być na bieżąco...
#885: Amber – Po Godzinach: Apple Wheat
Są różne przyczyny powstawania konkretnych stylów piwa - lokalnie dostępne surowce, ograniczenia technologiczne, przepisy podatkowe, moda, kreatywność piwowara. Jest też na współczesnym rynku styl,...