#1048: PINTA – Zwycięski Milk Stout
Wczorajszy Międzynarodowy Dzień Stoutu skłonił mnie do przeszukania moich zapasów w poszukiwaniu piw, które świetnie wpasują się w tę okazję. Pierwszą w tym roku...
#1047: Opolski – Oatmeal Stout
Wśród zalet różnego rodzaju piwnych festiwali na pewno należy wymienić możliwość spróbowania piw, które są mocno limitowane lub zazwyczaj są kompletnie niedostępne. Tak też...
#1046: Maryensztadt/Hopito & Deer Bear – Sour Double IPA
Przerwa od mocno chmielonych piw dobrze mi zrobiła. Powoli będę do nich wracał, ponieważ w swoich zapasach mam kilka interesujących tego rodzaju piw. Na...
#1045: Brofaktura – Bohemian Pilsner
Dopiero co miałem okazję recenzować Pilsa z Browaru Trzech Kumpli, a dziś mam przyjemność spróbować kolejne tego typu piwo, tyle że w wykonaniu słynącego...
#1044: Zarzecze/Wrężel – Milk Me
Moje zainteresowanie kawą cały czas rośnie. Jako, że najczęściej zaparzam ją w dripperze, to ostatnio zaopatrzyłem się w dodatkowy czajniczek pozwalający na bardzo precyzyjne...
#1043: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Pils
Zanim po przerwie wrócę do różnej maści IPA (a tych mam trochę w swoich zapasach), to zatrzymam się jeszcze przez chwilę przy klasycznych stylach....
#1042: ?/Maltgarden & Browar Stu Mostów – Dreams Gone South
Będąc wielokrotnie w Chorwacji często miałem do czynienia z czymś, co po chorwacku określane jest jako rogač. Jest to roślina, która po polsku znana...
#1041: ReCraft/Piwne Podziemie – Lady Luck
Dotychczas Browar Piwne Podziemie pojawiał się na Chmielniku Jakubowym przy okazji recenzji piw górnej fermentacji. Wszystkie reprezentowały w miarę równy naprawdę dobry poziom. Lagera...
#1040: Waszczukowe – RIS z Puszczy Barrel Aged
W dalszym ciągu robię sobie mały odpoczynek od piw typu IPA, ze szczególnym uwzględnieniem hazy "ipek". To dobra okazja, aby sięgnąć po te style,...
#1039: Primator – Tchyně
Czeskie browary są znane przede wszystkim z klasycznych piw dolnej fermentacji. Oczywiście zdarzają się eksperymenty z nowofalowymi ale'ami, ale raczej jest to domena mniejszych...
#1038: ?/Rockmill – Be Wild #2
Jednym ze stoisk, które odwiedziłem podczas szczecińskiego Oktoberfest, był stoisko Browaru Rockmill. Spróbowałem tam kilku piw dostępnych na kranach, ale moją ciekawość przykuł regał...
#1037: Brofaktura – Wheat IPA (Pink Boots Blend)
Jeszcze nie tak dawno styl określany jako wheat IPA był popularny, szczególnie wśród konsumentów, którzy poszukiwali łagodniejszych, mniej goryczkowych "ipek". Dziś tego rodzaju piwa...
#1036: ?/Bespoke – Butonierka
Butonierka - większość z nas o tym słyszała, ale nie każdy wie, po co ona jest i jak ją wykorzystać. Ba, niektórzy błędnie słowem...
#1035: Maryensztadt – Freeky APA
Piwa bezalkoholowe są segmentem rynku piwowarskiego, który - pomimo pandemii i ogólnego spadku spożycia piwa - zyskał na popularności. Jeszcze kilka miesięcy temu wydawało...
#1034: AleBrowar – New England DDH DIPA: Comet+Lotus
Jednym z moich pierwszych new englandów w wersji podwójnej, które wywołały u mnie naprawdę spory efekt "łał", była alebrowarowa seria New England DIPA. Pokazała...
























