#1117: Brofaktura & Wysocki Coffee & Kufloteka – Foreign Extra Stout z kawą oraz...
Moda na dodawanie tonki do piwa nieco już przygasła - jeszcze chyba tylko "hurtownia" Monsters dodaje czasem nasiona tonkowca wonnego w dużych ilościach -...
#1193: Sady/Inne Beczki – Neiparadise
Gdy ostatnio brałem na warsztat IPA, sięgnąłem po west coasta, który - mimo aktualnych trendów - miał solidną goryczkę. Dziś na Portalu o Piwie...
#84: Wąsosz/PERUN – Dziedzictwo: Kaskada
Cascade to jedna z najbardziej znanych amerykańskich odmian chmielu i chyba jedna ze starszych pośród nowofalowych, bowiem w wersji eksperymentalnej, nazwanej roboczo USDA 56013,...
#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy
Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....
#878: PINTA – PINTA Deli Store #4 (Raspberry, Strawberry, Rhubarb)
Trend piw w stylu pastry sour nie ominął Browaru PINTA. Zresztą polskich browarów, które go zignorowały jest niewiele. Na rynku pojawiły się różne "pastry...
#1206: ?/Harpagan – Ezoteryczne Szuwary Pinot Noir BA
Wracamy z recenzjami po kolejnej - niestety dość długiej - przerwie. Wiązało się to najpierw z nawałem pracy poza portalem, a następnie z dwutygodniowym...
#1160: Rye River/The Crafty Brewing Co. – Irish Craft Stout
Popularność piw kraftowych sprawiła, że również koncerny i inne duże marki co rusz próbują coś uszczknąć z tego tortu klasy premium. Stąd też do...
#95: Czarnków – Noteckie na Miodzie Lipowym
Czas prawdziwego boomu na piwa miodowe już za nami, choć na napitki dosładzane miodem wciąż w naszym kraju jest popyt. Obecnie chyba każdy browar...
#1118: Heller-Bräu Trum – Helles Schlenkerla Lagerbier
Niemiecki browar Heller-Bräu Trum, słynący ze swojej marki Schlenkerla, specjalizuje się w różnego rodzaju rauchbierach. Ma jednak w swojej ofercie piwo, które pomimo braku...
#246: Browar Łąkomin – Basior
Browar Łąkomin jeszcze do stycznia 2017 r. był uznawany za najmniejszy browar rzemieślniczy w Polsce - wtedy bowiem maleńka warzelnia o wybiciu 0,9 hl...
#725: Browar Bury – Wheat IPA
Po tym jak Browar Bury porozsyłał po blogerach tzw. dary losu, regularnie trafiam na pozytywne opinie na temat jego piw. 1,5 tygodnia temu zrecenzowałem...
#903: Fortuna – Fortunatus III: Flanders Red Ale Barrel Aged
Flanders red ale to jeden z moich ulubionych stylów. Takie piwa jak Duchesse de Bourgogne, czy Rodenbach Grand Cru należą do mojej ścisłej topki...
#942: Łąkomin – Basior na Karaibach
Browar Łąkomin specjalizuje się w mocnych piwach, których kilka rodzajów - m.in. porter bałtycki, imperialny stout, quadrupel, czy barley wine - ma w swojej...
#43: Wąsosz/Deer Bear – Hoppy Meal
Dziś na moim blogu piwo z toruńskiego browaru kontraktowego Deer Bear, który zadebiutował na ubiegłorocznej edycji Poznańskich Targów Piwnych. Jest to Hoppy Meal - american IPA...
#416: Bytów – Pils
W wywiadzie udzielonym dla strony WieleLiter.pl wspomniałem, że wg mnie piwa rewolucja w najbliższym czasie przypomni sobie o stylach klasycznych, a konsumenci coraz częściej...
























