#108: Browar na Jurze/PINTA – Brett IPA
Jeszcze nie tak dawno wyznacznikiem tzw. nowej fali w piwowarstwie były amerykańskie odmiany chmielu. Dziś, wśród browarów rzemieślniczych, przestało to być czymś wyjątkowym, dlatego...
#386: Bytów/Rockmill – Going Dark
Przy okazji recenzji piwa Łódź i Młyn Sherry BA po raz pierwszy porównywałem bliźniacze piwa, wypuszczone na rynek w różnych wersjach. Zapowiadałem wówczas, że...
#745: AleBrowar – Smooth IPA Vanilla
Choć słodkie piwa - takie jak np. pastry stouty - cieszą się w Polsce dużą popularnością, to jednak wydaje się, że moda na milkshake...
#780: Bytów – Porter
Gdy Browar Bytów zapowiedział po raz pierwszy wypuszczenie Porteru, pierwszą moją myślą było - "czyżby kolejny porter bałtycki?". Szybko jednak okazało się, że jednak...
#938: Sady/Deer Bear – Ramen Shop: Rice Hoppy Pils
Lubię kuchnię azjatycką, chociaż np. ramenu nie miałem jeszcze okazji spróbować (jakoś w mojej okolicy brakuje punktów serwujących tę potrawę). I jakoś mnie do...
#1080: Nepomucen & Funky Fluid – Classic with a Twist: Pumpkin ale with maple...
Sezon na pumpkin ale, czyli na piwa dyniowe, przypada na późną jesień - koniec października, początek listopada. To wtedy przypada bardzo przeze mnie nie...
#1154: PINTA – PINTA Classics: Belgian Abbey Single
Belgijskie piwa klasztorne kojarzą się nam zazwyczaj z trzema stylami: dubblem, triplem oraz quadruplem. Zdecydowanie mniej znanymi piwami są belgian single, czyli najlżejsze oraz...
#1188: ReCraft/Gryfus & Korona – Portowiec w Koronie
21 stycznia świętowaliśmy jeden z ciekawszych dni w piwnym kalendarzu, a mianowicie Święto Porteru Bałtyckiego (Baltic Porter Day). Obchodzone jest ono już od kilku...
#186: Wychwood Brewery – Hatherwood The Green Gecko IPA no 2
Historia piwa w stylu india pale ale (IPA), jak pewnie doskonale wiecie, zaczęła się w czasach kolonialnych. Intensywne chmielenie, dzięki swojemu bakteriostatycznemu działaniu, świetnie utrwalało...
#40: Widawa & Kopyr – Kangaroo
Dziś na blogu prezentuję owoc kolaboracji podwrocławskiego, utytułowanego browaru restauracyjnego Widawa, znajdującego się w Gospodzie pod Czarnym Kurem prowadzonej przez Wojtka Frączyka w Chrząstawie...
#178: Podgórz – 652 m n.p.m.
Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...
#403: Beer Bros./Hoppy Beaver – Start Me Up!
Browar Hoppy Beaver po dwóch pierwszych nietypowych swoich piwach (recenzowany już na blogu scottish ale oraz belgian tripel), które miały niewiele wspólnego z chmielowością,...
#436: Świdnica – Raven
Świdnica była niegdyś słynna na całą Europę z warzonego u siebie piwa. Obecnie to 60-tysięczne dolnośląskie miasto powoli powraca do tradycji piwowarskich. W samym...
#471: ?/Wrężel – Tropical Little IPA
Piwa z Browaru Wrężel regularnie pojawiają się w sklepach Lidl - najczęściej chyba Miś Wojtek, na którego z kolei ja jakoś nie mogę trafić...
#522: Browar Zakładowy – Kontenerowiec
Tzw. new englandy - zaczęło się od nowego, bardzo aromatycznego i posiadającego niską goryczkę podgatunku regularnego american IPA. Obecnie ta rodzina jest już większa....
























